Juhlapyhinä hoitajan vastuu kasvaa entisestään

Olen kokenut monet naurut ja itkut viettäessäni pääsiäispyhäni töissä. Hyvän työn tekemisen tunnetta ja vaikutusta itseen on vaikea selittää muille.

Kuva: Canva

Eräs Mainio-blogin lukija toivoi, että kirjoittaisin hoitajan työstä pääsiäisenä. Vastasin mielelläni pyyntöön myöntävästi. Kysymys on yksinkertainen, mutta vastaus riippuu hoitoympäristöstä, hoitajan työnkuvasta ja potilaiden voinnista. 

Poliklinikoilla työskentelevät hoitajat ovat pääsääntöisesti vapaalla pääsiäisen pyhät. Sen sijaan muun muassa päivystys, tehohoito, kotihoito ja monet sairaalaosastot eivät sulje oviaan koskaan. Siellä työskentelevä hoitajat hoitajat tekevät työvuorojensa mukaan töitä oli sitten arki tai pyhä. 

Hoitotyö on tärkeää ja vaativaa ympäri vuoden, mutta juhlapyhinä vastuu kasvaa entisestään. Monet sote-alan tiimiin ja tukipalveluihin kuuluvat ammattilaiset viettävät silloin ansaittua vapaa-aikaa. Sillä aikaa töissä olevan hoitajan tulee olla valmis vastaamaan autettavien tarpeisiin, tarjota heille turvallista hoitoa ja tukea heitä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.

Hoitajan perustyö voi olla pääsiäisenä hyvin samankaltaista kuin muulloinkin, mutta on siinä myös omat erityispiirteensä. Potilaat voivat kokea yksinäisyyttä ja ahdistusta, jos heidän läheisensä viettävät juhlapyhät muualla. Joskus hoitotyö voi olla hiljaisempaa tai kiireisempää, mutta pääsääntöisesti se on tunnelmallisempaa, kuin arkipäivänä.

Erityisesti kuntoutusyksiköissä ja kodinomaisissa hoitopaikoissa pääsiäistä vietetään usein potilaiden kanssa. Hoitaja voi järjestää erilaisia aktiviteetteja yhdessä potilaiden kanssa, jotta jokaisen pääsiäinen olisi mahdollisimman mukava ja miellyttävä. Koskettavinta on nähdä potilaan ilo, kun kauan kaivattu läheinen tulee pistäytymään vierailulle.

Vaikka pääsiäinen voi olla haastavaa aikaa potilaille ja hoitajalle, on se myös palkitsevaa. Potilaat ja asiakkaat arvostavat sitä, että hoitaja on tavoitettavissa myös juhlapyhinä. Mahdollisuus olla läsnä ja viettää juhlapyhiä potilaiden kanssa on merkityksellistä myös hoitajalle itselle. Hyvän työn tekemisen tunnetta ja vaikutusta itseen on vaikea selittää muille.

Olen kokenut monet naurut ja itkut viettäessäni pääsiäispyhäni töissä. Olemme muistelleet potilaan kanssa lapsuuden pääsiäisruokia, perinteitä ja sattumuksia hoitotoimenpiteiden lomassa. Tosin yhä enemmän tuntuu olevan potilaita, jotka eivät vietä pääsiäistä juuri lainkaan.

On yksi asia, joka näyttää tekevän hyvin kauppansa pääsiäisenä vuodesta toiseen: suklaamunat päiväsalin pöydällä, hoitajien taukotilassa tai lahjana kotihoidon käynneillä otetaan pääsääntöisesti ilolla vastaan. Hymynkare suunpielessä muistelen tulleeni muutaman kerran yllätysvirvotuksikin kesken työpäivän.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.