Keski-ikäisen miehen laaja terveystarkastus

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Miksei keski-ikäisiä miehiä kutsuta laaja-alaiseen terveystarkastukseen kuten koululaisia? Tarkastukseen osallistuisi mies ja erityisesti puoliso, muttei anoppi. Terveystarkastus järjestettäisiin illallisella, koska keski-ikäinen mies ei helposti lähde terveyskeskukseen. 

Tapaamisessa mietittäisiin miehen terveyttä, mutta nalkutus olisi kielletty. Puolison tavoitteena olisi sitoutua kymmeneen asiaan, jotka tekevät miehen onnellisemmaksi. Lasten suusta kuulee totuuden, joten lapsia ei tarvitsisi ottaa mukaan. Heiltä riittäisi maailman paras isi -videotervehdys todisteeksi onnistumisesta isänä.

Sosiaali- ja terveysministeriön Miesten laajan terveystarkastus -ohjeen mukaan tarkastuksen tulisi alkaa sanoilla ”huh huh onpas siinä komea mies”. Keski-ikäisiä miehiä kun ei kannata heti kättelyssä ärsyttää. He ovat sellainen kansantautipommi, että koko yhteiskunta puolisoa myöten on viritetty sen räjähtämisen torjumiseen. 

Miestä lähestyttäisiin empaattisella tavalla, kehuen ja ymmärtäen. Ei haittaisi, jos vyötärölle olisi kertynyt ylimääräistä ja hiusraja paennut kaljun tieltä. Vinkkinä terveydenhoitajalle, että alle satakiloiset punnitaan neuvolassa -läppä uppoaa lihavaan mieheen kuin kuuma veitsi voihin.

Puolisolle kerrottaisiin tarkastuksen aikana vähän tarkemmin, mistä keski-ikäinen mies ei pidä. Keskeneräisistä remonttikohteista, lempiharrastuksesta ja kavereista huomauttelusta. Hänelle painotettaisiin miehen pitävän hieronnasta, rauhallisista viikonloppuaamuista ja miehen keksimistä asioista innostumisesta.

Miehen koko perheen hyvinvointia edistävää työntekoa tarkasteltaisiin ihaillen. Siihen sisältyisi pomon arviointikirje miehen selviytymisestä hyvin töissä vielä kehittämistä vaativalla työpaikalla.

Työssä jaksamiseksi miehelle ideoitaisiin paremmat palkitsemistavat. Ja jonkinlainen vuoden mittainen palkallinen sabattiloma keski-iän kriisin selättämiseksi. Sen aikana hän voisi löytää itsensä uudelleen, mutta todeta asioiden olleen sittenkin markka-aikaan paremmin.

Tarkastus tiivistettäisiin miehen elämässä (vielä) hyvin sujuviin asioihin. Tehdyistä testituloksista, mittauksista ja laboratorioarvoista käytäisiin läpi vain ne, jotka ovat kunnossa. Se tapahtuisi siirtymällä kylmän juoman kanssa saunan lauteille ja samalla urheilua katsoen.

Terveystarkastuksesta mies saisi mukaan keskispakkauksen. Se sisältäisi pitkät kalsarit, alekupongin kuntosalille, leffaliput ja putkilon kipugeeliä. Lisäksi pakkauksessa olisivat THL:n hyväksymät esitteet: Ison miehen pyöränostovinkit, Yllätä kumppanisi, sano ei houkutuksille ja Helpot lisätienestit lasten harrastusten rahoittamiseen.

Koko terveystarkastus olisi – teinejä lainatakseni – ihan ookoo ja läppänä kiva, mutta vähän boring. Vähän sellainen kuin teininä itsensä keski-ikäiseksi kuvitteli, jos uskoi olevansa silloin enää elossa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.