Kuva: Pixabay

Kotihoidon työntekijöille sakot työnsä tekemisestä

Kuvittele olevasi töissä kiivastahtisessa kotihoidossa. Voit saada siitä hyvästä sakot, jotka maksat omasta pussistasi. Jotkut työnantajat kuulemma korvaavat joskus, jos sakot aiheutuvat hoitokäynnin pitkittymisestä. Kunnissa on nimittäin kirjavat käytännöt siitä, mihin hoitokäynnin ajaksi voi parkkeerata työkäytössä olevan auton.

Erillinen kotihoidolle varattu parkkipaikka on joissain taloyhtiöissä käytössä. Se ei tosin ole ratkaisu läheskään kaikkiin hoitajia vaivaaviin pysäköintipulmiin, ja ne ovat lisääntymässä. Siitä pitävät huolen kasvava kotona hoidettavien määrä ja väestömäärän kasvu erityisesti kaupungeissa. Jo nyt yhdellä hoitajalla voi olla työvuoron aikana yli 20 hoitokäyntiä.

Hoitajat siis ajavat yhä kiivaampaa parkkipaikkarallia tiettyjen kotien ulkopuolella tai maksavat pienestä palkastaan kohtuuttomia pysäköintivirhemaksuja. Jos taas asiakaskäynti vaikkapa akuutin hoitotilanteen vuoksi viivästyy, tieliikennelain vuoksi seurauksena voi olla sama tilanne: sakot. Laki estää kätevästi myös sen, että kunta voisi jättää sakottamatta edes omia kotihoidon työntekijöitään.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tilanne on kunnissa kuin suoraan Fingerpori-sarjakuvasta. Kotihoidon auton vieressä ilmaiseen kadunvarrelle pysäköintiin ovat oikeutettuja esimerkiksi huoltotöitä suorittavat ammattilaiset. Kotihoidon autoa ei myöskään voida rinnastaa esimerkiksi poliisiin tai ensihoitoon viranomaisina, joilla on työtehtäviä suorittaessaan lain suomia vapauksia pysäköintisäännöistä.

Parkkipaikan etsintään kuluva aika on pois varsinaisesta hoitotyöstä, ja kuntalaiset maksavat hoitajien lisäksi verovaroistaan viulut. Puhumattakaan kotihoidon asiakkaista, jotka odottavat korvaamatonta hoitokäyntiään, ruokaa tai lääkkeitään. On itsestään selvää, että kotihoidolla tulee olla käytössä pysäköintitunnus, joka huomioidaan pysäköinninvalvonnassa. Mikä tässä asiassa on mahdotonta ymmärtää?

Ilmeisesti pysäköintitunnelin päästä pilkottaa järjen valoa. Maksuttomasta pysäköinnistä on tehty adressi, jonka voi allekirjoittaa sähköisesti 15.9.2019 mennessä. Lisäksi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin on luvannut käynnistää asiasta selvityksen. Ministeri ja useat muut päättäjät haluaisivat luoda yhtenäisen käytännön koko maahan helpottaakseen hoitajien työtä. Muutokselle on liikenne- ja viestintävaliokunnastakin näytetty vihreää valoa.

Totta on, että tämä asia olisi pitänyt ratkaista hoitajien hyväksi jo vuosikymmenet sitten. Sietämätön tilanne on ollut valtakunnan päättäjien taholta yhtä hölmöläisten hommaa. Pääsääntöisesti jokainen fiksu ihminen on kyllä todennut, että asia on hoidettava heti kuntoon. Lopputulos on, että osa hoitajista kaahaa edelleen autoillaan etsien vapaana olevia parkkipaikkoja, jotta heitä ei sakotettaisi työnsä tekemisestä.

Lue myös: Arvokas hoitotyö ei kuulemma tuota mitään.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Mika kuva

Meillä on kaupungin logolla varustettu lappu, jossa lukee: Kotihoito huoltoajo. Sen voi sittel laittaa näkyviin kojelaudalle.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kuulostaa hyvältä. Monelta paikkakunnalta kantautuu tietoja, että kotihoidon pysäköinti-ilmoituksesta huolimatta autoa sakotetaan tai lupaa ei ole edes myönnetty. Osa taas maksaa elektronisesti pysäköintimaksuja. Tarvitaan siis valtakunnallinen lakimuutos, jolla kotihoidon ilmainen pysäköinti saadaan kerralla kuntoon. Sellainen mahdollisuus esimerkiksi tielain suhteen olisi vasta 1.6.2020, johon mennessä laki olisi tarkoitus uudistaa. Vaikuttamisen paikka on nyt.

Käyttäjän KEponen kuva

Pysäköinti on porvareden bisnes, joten miksi siitä haluttaisiin tehdä ilmaista kenellekään? Sehän pudottaa eliitin tuloja. Parkkipaikat on rakennettu suurelta osin verovaroin ja nyt niiden maksajat joutuvat maksamaan vuokraa yritykselle, joka ei ole laittanut latiakaan likoon niiden vuoksi. Hyvin on suomi sosialisoitu sijoittajille.

Mainos
Mainos