Mainio – Jan Holmberg

Kotihoidon työntekijöille sakot työnsä tekemisestä

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Kuvittele olevasi töissä kiivastahtisessa kotihoidossa. Voit saada siitä hyvästä sakot, jotka maksat omasta pussistasi. Jotkut työnantajat kuulemma korvaavat joskus, jos sakot aiheutuvat hoitokäynnin pitkittymisestä. Kunnissa on nimittäin kirjavat käytännöt siitä, mihin hoitokäynnin ajaksi voi parkkeerata työkäytössä olevan auton.

Erillinen kotihoidolle varattu parkkipaikka on joissain taloyhtiöissä käytössä. Se ei tosin ole ratkaisu läheskään kaikkiin hoitajia vaivaaviin pysäköintipulmiin, ja ne ovat lisääntymässä. Siitä pitävät huolen kasvava kotona hoidettavien määrä ja väestömäärän kasvu erityisesti kaupungeissa. Jo nyt yhdellä hoitajalla voi olla työvuoron aikana yli 20 hoitokäyntiä.

Hoitajat siis ajavat yhä kiivaampaa parkkipaikkarallia tiettyjen kotien ulkopuolella tai maksavat pienestä palkastaan kohtuuttomia pysäköintivirhemaksuja. Jos taas asiakaskäynti vaikkapa akuutin hoitotilanteen vuoksi viivästyy, tieliikennelain vuoksi seurauksena voi olla sama tilanne: sakot. Laki estää kätevästi myös sen, että kunta voisi jättää sakottamatta edes omia kotihoidon työntekijöitään.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Tilanne on kunnissa kuin suoraan Fingerpori-sarjakuvasta. Kotihoidon auton vieressä ilmaiseen kadunvarrelle pysäköintiin ovat oikeutettuja esimerkiksi huoltotöitä suorittavat ammattilaiset. Kotihoidon autoa ei myöskään voida rinnastaa esimerkiksi poliisiin tai ensihoitoon viranomaisina, joilla on työtehtäviä suorittaessaan lain suomia vapauksia pysäköintisäännöistä.

Parkkipaikan etsintään kuluva aika on pois varsinaisesta hoitotyöstä, ja kuntalaiset maksavat hoitajien lisäksi verovaroistaan viulut. Puhumattakaan kotihoidon asiakkaista, jotka odottavat korvaamatonta hoitokäyntiään, ruokaa tai lääkkeitään. On itsestään selvää, että kotihoidolla tulee olla käytössä pysäköintitunnus, joka huomioidaan pysäköinninvalvonnassa. Mikä tässä asiassa on mahdotonta ymmärtää?

Ilmeisesti pysäköintitunnelin päästä pilkottaa järjen valoa. Maksuttomasta pysäköinnistä on tehty adressi, jonka voi allekirjoittaa sähköisesti 15.9.2019 mennessä. Lisäksi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin on luvannut käynnistää asiasta selvityksen. Ministeri ja useat muut päättäjät haluaisivat luoda yhtenäisen käytännön koko maahan helpottaakseen hoitajien työtä. Muutokselle on liikenne- ja viestintävaliokunnastakin näytetty vihreää valoa.

Totta on, että tämä asia olisi pitänyt ratkaista hoitajien hyväksi jo vuosikymmenet sitten. Sietämätön tilanne on ollut valtakunnan päättäjien taholta yhtä hölmöläisten hommaa. Pääsääntöisesti jokainen fiksu ihminen on kyllä todennut, että asia on hoidettava heti kuntoon. Lopputulos on, että osa hoitajista kaahaa edelleen autoillaan etsien vapaana olevia parkkipaikkoja, jotta heitä ei sakotettaisi työnsä tekemisestä.

Lue myös: Arvokas hoitotyö ei kuulemma tuota mitään.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset