Pride-kulkue sairaanhoitajan silmin: tukemassa hyväksyvää ja turvallista hoitoympäristöä

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on kehittynyt kohti tasa-arvoista hoivaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta, mutta edelleen tarvitaan työtä ja tietoisuuden lisäämistä, jotta kaikki potilaat voisivat tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi. Osallistumalla Helsinki Pride -kulkueeseen osoitan kantani potilaille ja kaikille asiasta kiinnostuneille.

Kuva: Canva

Terveydenhuoltojärjestelmä on kulkenut pitkän matkan kohti tasa-arvoista hoivaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta. Toivoisin, että terveydenhuolto olisi vihdoin paikka, jossa kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat potilaat voisivat tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi saaden tarvitsemaansa hoitoa ja tukea.

Terveydenhuollon ja hoitotyön historia osoittaa epäoikeudenmukaisia ja syrjiviä tilanteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohtaan. Potilaiden kaltoinkohtelu on perustunut syrjiville asenteille, puutteelliselle tiedolle ja stereotypioille. Se on ollut väärin ja alistavaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat potilaat ovat voineet kohdata hoitotilanteissa leimaamista, väheksyntää, halventavaa kohtelua tai jopa kieltäytymistä palvelusta. Tällainen kohtelu on ollut täysin vastoin terveydenhuollon ammattilaisten eettisiä periaatteita ja potilaiden oikeutta tasa-arvoiseen hoitoon.

Onneksi hoitotyössä on ollut myös edistyksellisiä ja tasa-arvoa edistäviä ammattilaisia. On aina ollut hoitajia, jotka pyrkivät tarjoamaan laadukasta, tasapuolista ja kulttuurisensitiivistä hoitoa kaikille potilaille riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään.

Kaikkien potilaiden kaltoinkohteluun puuttuminen ja tilanteen parantaminen edellyttävät valitettavasti edelleen jatkuvaa työtä. Ammattilaisten koulutuksen ja tietoisuuden lisääminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hoidollisista tarpeista on ratkaisevan tärkeää. Lisäksi yhteiskunnallisella tasolla on tärkeää edistää tasa-arvoa ja torjua syrjintää sote-palveluiden lisäksi kaikissa palveluissa.

Henkilökohtaisesti otan kantaa asiaan, keikkasairaanhoitajan töideni lisäksi, osallistumalla Helsinki Pride -kulkueeseen. Se on tapani ilmaista tukeni Suomen suurimmassa ja vaikuttavimmissa ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumassa. Jonkun mielestä se voi mennä liian pitkälle, mutten ole koskaan pelännyt ottaa kantaa tärkeäksi kokemiini asioihin.

Osallistumalla Pride-tapahtumaan osoitan potilaille ja kaikille muille asiasta kiinnostuneille, että seison sekä henkilönä että terveydenhuollon ammattilaisena heidän rinnallaan. Toivon sen lähettävän viestin, että terveydenhuollossa on tilaa kaikille, niin potilaille ja läheisille kuin henkilökunnan jäsenillekin.

Hyvää Helsinki Pride -viikkoa kaikille!

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.