Kuva: Pixabay

Vähänkö on köyhää hoitoa!

Vähänkö on köyhää hoitoa, tokaisi nuori nainen hermostuneena. Olin juuri kertonut hänelle kunnan ja kuntayhtymän hänen sairautensa hoitoon tarjoamat hoitovaihtoehdot ja jatkohoitopaikat. Kerroin hänelle myös, että yksityinen terveydenhuolto ja järjestöt tarjoaisivat lisävaihtoehtoja hoitoon ja tukeen. Hän ei ilmeisesti ollut tähän tyytyväinen, koska ryntäsi poliklinikalta ovet paukkuen ulos.

Tapaaminen jäi mieleeni. Mietin pitkään, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita voisi parantaa ja missä tulee vastaan palveluvalikon raja. Olisiko ylipäätään mahdollista onnistua vastaamaan jokaisen potilaan hoidontarpeeseen riittävällä tavalla. Mietin, onko vaikkapa se köyhää, että palveluvaihtoehtoja on ylipäätään saatavilla? Siihen nähden olisi überköyhää, ettei niitä olisi saatavilla lainkaan.

Törmäsin tapauksen jälkeen mielenkiintoiseen artikkeliin. Siinä tarkasteltiin ikääntyneiden hoivaköyhyyttä. Kirjoittajien mielestä ei ole lainkaan selvää, että kaksi asiaa ovat sosiaali- ja terveyspalveluissa kunnossa. Ensinnäkin, että perustus- ja vanhuspalvelulaki takaisivat toimivat palvelut. Toiseksi, että lakien periaatteet toteutuisivat käytännössä. Silloin on kyseenalaista, saavatko kaikki apua silloin, kun sitä todella tarvitsevat. Hoivaköyhyydellä voidaan tarkoittaa siis sitä, että ihminen jää ilman tarpeenmukaista hoitoa tai se on riittämätöntä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Seuraavaksi törmätään pakostakin siihen, miten määritellään avun tarve tai riittävät palvelut. Voivatko ne perustua vain potilaan omaan mielipiteeseen tai kokemukseen? Silloin syntyy riski, että henkilö sekoittaa mielessään tarpeet, toiveet ja unelmat. On myös mahdollista saada kaikki saatavissa oleva apu ja silti vedota kokemukseen, ettei se ole riittävää. Pettymykseltä ei voi silloinkaan välttyä.

Avun tarve ja riittävät palvelut voidaan määritellä myös tiettyjen yleisten kriteerien avulla. Silloin kysymys kuuluu, kuka kriteerit laatii ja millaisella arvopohjalla. Voi käydä niin, että osalle apu löytyy, mutta toisten avun tarve aliarvioidaan ja useat potilasryhmät ovat palveluiden väliinputoajia. Osa kokee silloin saavansa vähän apua, mutta riittämättömästi. Onnettomimmassa asemassa oleville ei ole tarjolla minkäänlaista apua, kunnes tietyt kriteerit täyttyvät.

Hoivaköyhyyttä voi olla myös se, että hoivatarpeet ylittävät kaikki mahdolliset hoivan resurssit. Loputtomalla budjetilla ja osaamisella sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut voitaisiin virittää huippuunsa, jolloin hoivaköyhyys katoaisi. Unelmien palvelut voitaisiin räätälöidä täysin potilaan näköiseksi ja toteuttaa pienimmätkin inhimilliset toiveet.

Silti.

Jäisi ryhmä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tarvitsevansa apua, vaikka avun ja hoidon tarve olisi ilmeinen. Olisiko palvelujärjestelmä silloinkaan täydellinen? Silloinhan avuntarpeen aliarvioijat tulisi pakottaa hoitamaan itsensä kuntoon ja raahata korvasta palvelujen piiriin, jotta jokainen saa hoitoa riittävästi. Mutta millaiseen kuntoon heidät tulisi saada ja millä perusteilla? Sitä paitsi, sosiaali- ja terveyspalveluissa mennään tällä hetkellä vastakkaiseen suuntaan. Pakolla hoitamista vähennetään ja valinnan vapautta halutaan lisätä.

On muistettava, että hoitoon hakeutuvien tilanne on usein monimutkainen ja nopeasti muuttuva. Taustalla voi olla aiemmat hoitokokemukset, eletty elämä tai omahoitokokeilut. Ne kohtaavat epätasalaatuiset sosiaali- ja terveyspalvelut, eri tavoin koulutetun hoitohenkilökunnan ja hoitajien saatavuuden. Pakostakin törmätään myös resurssikysymyksiin, kuten valtion, kunnan tai potilaan omaan varakkuuteen.

On siis helppo uskoa, mitä nuori nainen poliklinikalta ulos rynnätessään sanoi, vähänkö hoito on – ainakin ajoittain – köyhää. Mutta mihin tätä köyhää hoitoa pitäisi verrata, miten kehittää ja millaisilla kriteereillä? Erityisesti, jos tavoitteena on, ettei sosiaali- ja terveyspalvelut olisi yhdenkään potilaan mielestä enää koskaan näin köyhät kuin ne nyt monen mielestä ovat.

Lue myös: Hyvä köyhä

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Kipulainen kuva

Entä henkilö jolla kaikki muut hoidot kokeiltu paitsi vahvat opioidit. Onko köyhää vai rikasta olla aloittamatta hoitokokeilua vahvoilla opiaateilla krooniseen selkipuun? Vai olisiko siinä oman selustan turvaaminen tärkeämpää ja selvityksiä välttääkseen yritetään valehdella, ettei tähän sairauteen kukaan saa vahvaa opioidia? Miten lähtisit parantamaan kivunhoitoa?

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Hyvä kysymys. Kivunhoito on asia, joka puhututtaa ja sitä tulisi entisestään kehittää. Kivun lääkehoidosta on käytössä lääketieteellinen käypä hoito -ohjeistus, mutta kivun vaikutus voi olla myös varsin henkilökohtainen kokemus. Moni on saanut krooniseen kipuun apua kipupoliklinikalta.

Käyttäjän Kipupoliklinikka kuva

Eräs ryhmä facebookissa on täynnä kipukroonikoita, jotka eivät ole saaneet kipupolilta apua. Kipupolien toiminta tänäpäivänä on seuraava: opioidit pois niin pääsee hoitoon. Aloitetaan fysio sekä psyykenlääkkeet. Auttoi tai ei, hoito lopetetaan. Takaisin terveyskeskukseen. Elämän laatu ei ole noussut kenellekään moneen vuoteen, koska opioideilla lääkitsemistä vieroksutaan. TK lääkärit koulitaan samaan kaavaan mitä kipupolilla tehdään. Varmasti tämän tiesitkin? Koska et vastannut aikaisemman kommentin kysymyksiin. Tiesitkös että valvira on lausunut, että lääkärillä on jopa velvollisuus poiketa käypähoidosta, mikäli esim. vaste kipuun ei ole riittävä muilla kuin opioideilla.

Käyttäjän Hoitaja kuva

Kuulostaa lääkeriippuvaisen puheelta, jos ainoana vaihtoehtona kivun hoitoon on opioidit. Kertomustasi on kenenkään hankala todentaa. Lääketiede ei voi luoda lisää lääke-/huumeriippuvaisia tähän yhteiskuntaan. Opioidien käyttö ei ole riskitöntä. Kipupoliklinikoiden perusteeton suolaaminen on turhaa. Opioidiriippuvaisten paikka ei ole kipupoliklinikalla vaan vieroituksessa.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Hire a specialist inspector into the future out
and fimd out the house you're considering putting your hard earned money into.
You may be thinking that you could just look over the property all on your own to locate difficulties, but when you're
not trained you might overlook a lot of things.
When troubles are identified, you should make sure to have some money
off thee home or possess the operator fix it ffor yourself.

My web page: <a href="https://www.tosuresure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Work with a skilled inspector ahead ouut and find out the home you're considering getting your cash into.

You may think that one could just go over the home on your own to locate difficulties, but if you're not educated
yoou might overlook several things. When troubles are located, make sure to acquire some cash
from the residence or get the owner correct it for you.

Here is my web blog <a href="https://www.tosuresure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Employ a skilled inspector ahead out and find out your property you're contemplating putting your hard
earned monery into. You may be thinkig you could just go over the
property all on your own to find troubles, however if
you're nott qualified you may skip a few things. When issues
are located, factors tto consider to get a few bucks off of the
residence or get the manager fix it foor you.

my site; <a href="https://www.tosuresure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Employ a expert inspector into the future out andd discover the home you're considering adding your hard earned dollars into.
You might think that you can juust go over the home by yourself to
locate difficulties, however, if you're not qualified you could possibly miss some things.
When issues are located, you should ensure to get some funds off
the residence or get tthe owner correct it for youu personally.

Visit my webpage - <a href="https://www.tosuresure.com">먹튀</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Since yyou now read the above post, you should have advisable on what is required to become a successful real
estate propergy trader. Not every person is ggood att it, but this is because they don't have the proper resources to be successful.
Considering that now you hwve sound advice just like the versions in this article, there
is no reasons why you arre unable to be good at real-estate making an investment.

Also visijt my web-site: <a href="https://www.goodttsure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Employ a expert inspector ahead oout and discover the house you're thinking about getting your hard earned dollars into.
It may seem youu could just look over your property
all by yourself to locate problems,but if you're not skilled you may overlok a lot of
things. When problems are identified, ake sure to obtain some
funds from the house orr holdd the manager fix it for you.

Also visit my site ... <a href="https://www.tosuresure.com/">토토사이트</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Now that you browse the earlier mentioned write-up, you have to have a good ieea on what it takes
to become successful rea estate property trader. Not everyone is efficient
at it, but this is because they don't get the right tools
too reach your goals. Because now you have sound advice much like the
kinds on this page, there iis absolutely no good reason that
you cannot bee good at real-estate shelling out.

Also visit my homepage; <a href="https://www.goodttsure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Hiree a expert inspector ahead out and find out yyour property you're
thinking of getting your hard earned money into.
You might thinnk that you ccan jjst go over the home all on your
own to get issues, however, if you're not educated you might overlook several
things. When troubles are discovered, make sure to obtain some cash offf
the residence or have the operator remesdy it to suit yokur needs.

Feel free tto viskt my blog - <a href="https://www.tosuresure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Now thzt you see the earlioer mentioned write-up, you should have a great idea on what must bbe
done as a effective real-estate buyer. Not everyone
is efficient at it, but this is because they don't get the appropriate resources to be successful.
Since you have gresat tips such as the versions in this article, there iis absolutely no reason why you cannot be great at property investing.

Have a look at my website; <a href="https://www.goodttsure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

As you now see the earlier mentioned post, you ought tto
have addvisable on wht it requires to be a effrctive real-estate entrepreneur.
Not many are efficient at it, but this is because they don't
have the correct resources to habe success.Since you have great tips much like the types here, there
iis no good reason that youu can not be good at
real estate property making an investment.

Feel free to visit my web blog 먹튀검증 - <a href="https://www.goodttsure.com">https://www.goodttsure.com</a> -

Käyttäjän Anonyymi kuva

Now that you read the previously mentioned report, you should have a
wise idea on whwt is required too become productive real estate trader.
Few are proficient at it, but this is because they don't
possess the proper equipment to have success.
Given that yoou now have sound advbice much like the versions here,
there is absolutely no reasons why you are unable to be great at real-estate investing.

Also visit my webpage :: <a href="https://www.goodttsure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Be considered a excellent spouse to other
individuals iin the business! Rather than viewing one other
people and customers in the real estate market as foes, interact.
If you do that, you could start discussing solutions along with your
consumer listings whilst pooling the variety of components everybody have to offer.

Yoou should have a bigger, more happy clients by assisting one another.
This helps your believability.

Feel free to visot my web-site - <a href="https://www.tosureinfor.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Palveluohjaaja  kuva

Osallisuutta, itsemääräämisoikeutta, lakien&palvelujärjestelmän tuntemusta sekä yksilöllistä palvelutarpeiden kokonaisvaltaista arviointia varten koulutetaan kokonaisia ammattiryhmiä = sosionomit, kuntoutuksen ohjaajat, geronomit ja sosiaalityöntekijät. Meidän ammattitaidon ydin on tavoitteellisessa vuorovaikutustyössä asiakkaan kanssa JA ratkaisujen etsimisessä olemassa olevasta järjestelmästä. Vuorovaikutustyöllä löydetään yksilön hyvinvointia estävät tekijät ja motivoidaan ihminen hänelle sopiviin toimenpiteisiin tilanteen ratkaisemiseksi. Järjestelmän ja lainsäädännön tuntemusta käytetään ratkaisukeinojen etsimiseen. Mielestäni olisi aika tunnustaa, että ei saikkareiden tarvitse osata kaikkea. He ovat sairaanhoidon ammattilaisia. Me ollaan palveluiden ammattilaisia. Jutussa mainitut haastekohdat ovat niitä joihin meillä on avaimet. Meidät koulutetaan tulkitsemaan ja ratkomaan näitä asioita. Todellinen integraatio ja SO- ja TE- palveluista puhuminen edellyttää että tunnistetaan kaikkien osaaminen ja hyödynnetään sitä.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Olen samaa mieltä erityisesti siitä, ettei sairaanhoitajille voi siirtää muiden ammattiryhmien töitä. Erityisesti, jos he ovat spesifisti koulutettu ratkomaan tiettyjä kysymyksiä. Varmasti jokainen hoitaja työskentelee mielellään yhteistyössä sosionomien, kuntoutuksen ohjaajien, geronomien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. 

Käyttäjän Anonyymi kuva

Hire a professional inspector to come out to see thhe house you're contemplating placing yor money into.
You may think that you could just examine the house all by yourself to discover troubles,
howevger if you're not trained you might overlook a lot of things.
When troubles are identified, you should ensure
to have some money off the residence orr
havve the owner repair it for you.

Have a look at my blog :: <a href="https://www.tosuresure.com/">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Hire a skilled inspector in the future out and diiscover the house you'reconsidering putting your
cash into. You maay think you cohld just look over your property all by yourself
to find issues, but iff you're not trained you mayy
miss several things. When problems are identified, make sure to obtain some funds offf the residence or get
the owner repair it for yourself.

my web site: <a href="https://Www.Tosuresure.com/">토토사이트</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Now yyou look at the earlier mentioned article, you need too have a good idea on what
it requires as a successful real estate buyer. Not many aare proficient at it, but
that is because they don't have the right equipment to achisve success.
Since nnow you have sound advice such as the vesions right here, here is not any reason why you caan not be good
at real estate making an investment.

Here is my site 먹튀 (<a href="https://www.goodttsure.com">https://www.goodttsure.com</a>)

Käyttäjän Anonyymi kuva

Now that you see the above report, you should have a good idea on what it takes to become productive property buyer.
Not every person is proficient at it, but that is because they don't
posses the proper instruments to have success. Considering that you have supeerb advice just like thee vdrsions right here, there is absolutely no
reasonhs why you cannot be great at real-estate shelling out.

Stop by my web blog :: <a href="https://www.goodttsure.com">먹튀</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Employ a skilled inspector into the future out to see the home you're
considering adding your hard eaarned dollars into.
It may sesem that one could just check out the house alll onn your own to
doscover problems, however if you're not skilled you could possibly skip a lot of things.
When issues are located, you should make sure to have a few bucks
off the residence or possess the proprietor correct it
too suyit your needs.

Here is my site - <a href="https://www.tosuresure.com">토토사이트</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Employ a speciualist inspector to come oout and see
the house you're contemplating adding your cash into.
You mayy be thinking you could just examine your property alll by yourself to locate problems, however if you're not skilled you might overlook several
things. When troubles are identified, you
should make sure to geet some cash frkm the house or possess the proprietor fix it
to suit your needs.

Feel free to visit my web-site; <a href="https://www.tosuresure.com/">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

As you now browse tthe above report, you should have a great idea
on what it takes to become a successful property trader.
Not evgery person is efficient at it, but this is because they don't hold the right instruments to have success.
Because now you have great tips suhh as the kinds here, there is absolutely no goodd reason that you are unable to be great at
property committing.

Also visit my web page; <a href="https://www.goodttsure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

As you now browse the previously mentioned write-up, you have tto have a great idea on what is required to be a productive real estate property investor.
Not everyone is efficent at it, but that is because they
don't get the correct resources to reach your goals. Given that now you have uperb
advice muhch like the versions righ here, there iss no reasons why you can nnot be greaat aat real-estate
making an investment.

my homepage :: <a href="https://www.goodttsure.com">먹튀검증</a>

Käyttäjän Anonyymi kuva

Now that you read the earlier mentioned write-up, yoou have to ave a wise idea on what it takes to be a effective propeerty investor.
Nott every pperson is efficient at it, but that is because they don't get the right instruments to have success.

Because you now have superb advice like the ones in this article, there is not any good reason why you aree unable
to be good at real-estate mmaking an investment.

Feel free to surf to mmy blog post; <a href="https://www.goodttsure.com">먹튀나가리</a>

Mainos
Mainos