Hyvä köyhä

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Hyvä köyhä on nöyrä. Hän on sopivasti poissa silmistä, kun puhutaan menestyksestä ja onnellisuudesta. Hyvällä köyhällä on mentävä elämässä todella huonosti. Vain silloin häntä rikkaampi voi ajatella, ettei hänellä onneksi mene noin kurjasti.

Hyvän köyhän on muistettava joka käänteessä ja kuuluvalla äänellä kiitellä rikkaita saamistaan yhteiskunnan tuista. Köyhällä ei oikeasti ole muuta valinnanvapautta, kuin köyhyys. Siksi hänen on otettava vastaan se, mikä muiden mielestä on hänelle sopivaa. Hänen on oltava kiitollinen muun muassa leipäjonon avustuskassista, rumista huonekaluista ja rikkaiden almuista.

Hyvän köyhän on näytettävä riittävän köyhältä. Hän ei saa olla liian iloinen, hyvännäköinen tai omistaa yhtäkään kallista vaatetta. Siksi hyvän köyhän on kuljettava köyhyyttään valittaen kierrätysryysyissä tai vanhoissa ja epämuodikkaissa vaatteissa. Se taas johtuu rikkaan mielestä mielenterveys- tai päihdeongelmasta ja näkyy parin hampaan puuttumisena huolien rypistämästä naamasta.

Hyvä köyhä osaa tarpeen tullen myös salata köyhyytensä. Hänen on kieltäydyttävä uskottavasti lomareissusta, salitreeneistä tai hemmotteluillasta. Hänellä ei saa missään tilanteessa olla varaa kalliiseen puhelimeen, tietokoneeseen tai parturireissuun. Köyhän on osattava hävetä itseään, koska vain niin hän rikkaan mielestä sisuuntuu yrittämään enemmän. Rikkaasta kun köyhyys on vain nippu selityksiä, itseaiheutettuja rajoitteita ja haukotuttavia tekosyitä.

Rikkaan näkökulmasta suoritusyhteiskunta ei hyödy köyhästä mitenkään, jollei köyhä käy töissä. Siksi hyvän köyhän on nyökyteltävä, kun rikas sanoo aktiivisille ihmisille löytyvän aina jotain työtä ja metsien olevan marjoja pullollaan. Näillä vinkeillähän jokainen köyhä rikastuu.

Hyvällä köyhällä ei tietenkään ole lemmikkieläintä tai ylipainoa, eikä hän polta tupakkaa. Sellaiset asiat kun kertovat ihmisen varakkuudesta. Ei oikealla köyhällä voi olla sellaisiin menoeriin rahaa, miettii rikas saunan raikkaana kartanonsa terassilla.

Hyvä köyhä ei äänestä vaaleissa, allekirjoita kansalaisaloitteita tai nouse barrikaadeille vaatimaan köyhyyden poistamista. Hän tyytyy selitykseen, ettei Suomessa ole oikeasti köyhiä vaan vähävaraisia ja syrjäytyneitä. Hänellä ei myöskään ole oikeasti nälkä, eikä kukaan jää Suomessa taivasalle, koska meillä on sossu. Hyvä köyhä ymmärtää myös pysytellä poissa tieltä, kun vaurautta ja osinkoja jaetaan. Hän kun ei ole niitä ansainnut.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.