Vuorotyössä henkensä kaupalla

Kuvateksti
Kuva: Picjumbo

Noin joka neljäs suomalainen tekee vuorotyötä. Vuorotyö voi kuulua työn luonteeseen, kuten hoitotyössä usein on. 

Pitkään jatkuessa se on keholle merkittävä terveysriski. Kannattaa siis tarkkaan harkita, kannattaako vuorotyö.

Mitä riskejä vuoro- ja yötyöhön sitten liittyy?

Keho toimii kuin kello, joka säätelee muun muassa lämpötilaa, hormoneja ja aivotoimintaa. Sitä tasapainottavat eri vuorokaudenajat, joita vuorotyö häiritsee.

Yleisiä haittoja ovat stressi, väsymys, unihäiriöt ja ruoansulatuselimistön oireet.

Näyttöä vuorotyön riskiyhteydestä on diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään, reumaan, MS-tautiin, psoriasikseen, vatsahaavaan, ja masennukseen.

Vuorotyö lisää sepelvaltimotaudin vaaraa arviolta 40 prosenttia. Tuoreen tutkimuksen mukaan vuorotyössä yötyötä vain viisi vuotta tehneet naissairaanhoitajat sairastuivat sydänoireisiin 10–20 prosenttia verrokkiryhmää todennäköisemmin.

Myös vuorotyötä tekevien ja raskaana olevien naislääkärien raskausmyrkytyksen riski ja ennenaikainen synnytysriski tuplaantuvat. Lisäksi sikiön kehitys voi hidastua ja vauvan syntymäpaino olla matala.

Vuorotyö on karsinogeenista eli voi aiheuttaa syöpää.

Naisilla erityisesti rintasyövän riski kasvaa 35–60 prosenttia päivätyöhön verrattuna.

Miehillä vuorotyön epäillään olevan yhteydessä eturauhassyöpään. Myös virtsarakon, paksu- ja peräsuolen, keuhkojen ja haiman syövät sekä non-Hodgkin-lymfoomat ovat yötyötä tekevillä miehillä noin kaksi kertaa yleisempiä. Ei kuitenkaan ole varmaa aiheutuvatko riskit juuri yötyöstä vai muista tekijöistä, kuten elintavoista.

Yötyön aikana tapahtuu myös enemmän virheitä ja tapaturmia. Ne voivat olla erityisesti hoitotyössä kohtalokkaita. Siksi kenenkään ei pitäisi valvoa yövuorossa yksin.

Yli 17 tunnin yhtämittainen valvominen vastaa noin puolen promillen humalatilaa, 24 tuntia promillea.

Valvomisesta on haittaa myös työvuoron jälkeen. Rattiin lähteminen voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä, kuten liikenneonnettomuuden. Vaiherikas työvuoro voi viedä myös unet päivällä, kun vuorotyöntekijän tulisi levätä.

Lisäksi vuorotyö haittaa sosiaalista elämää ja yhdessä oloa perheen kanssa. Vuorotyössä riskit vaihdetaan lisäansioihin, vapaapäiväputkiin lasten kanssa tai arkivapaisiin, jolloin hoidetaan ruuhkatta virastoasioita.

Haasteena on, että siirrymme yhä enemmän 24/7 yhteiskuntaan. Supistuvilla työmarkkinoilla vuoro- ja yötyötä tarjotaan työntekijöille yhä useammin.

Ihmiset tekevät kiihtyvällä tahdilla työtä eri vuoroissa henkensä kaupalla, jollei asiaan kiinnitettä entistä tarkempaa huomiota.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.