Yövuorossa on riskejä ja hyviä puolia

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Mietin viime yövuoroissa työn tekemistä öisin. Jos hoitaja jostain ansaitsee mitalin ja palkankorotuksen, niin tekemistään yövuoroista. Työaikavaihtoehdoista juuri yövuoro on haitallisin hoitajan terveydelle ja hyvinvoinnille.

Itselleni työ merkitsee sitä, että vaihdan vapaa-aikani ja työpanokseni palkkaan. Hetken pallottelin inhottavalla ajatuksella, että vaihdan myös terveysriskit öisin kylmästi rahaan. Mutta. Minulla ei ole varaa olla tekemättä yövuoroja. Siihen sairaanhoitajan peruspalkka on liian pieni menoihini nähden.

Luin öitten lomassa silmät lautasina yötöistä muutaman artikkelin. Niiden mukaan yövuorot voivat altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, ruoansulatushäiriöille ja stressille. Riskikertoimet löytyivät myös painon lisääntymiselle ja kakkostyypin diabetekselle. Jo 16:n tunnin valvominen vastaa puolen promillen humalatilaa.

Yllättävää oli, että yötyötä sisältävä vuorotyö on todennäköinen karsinogeeni ja voi vähentää hedelmällisyyttä. Tietokoneen ruudulla vilisivät sairaudet, kuten paksu- ja peräsuolisyöpä, eturauhassyöpä, ruoansulatuskanavan syöpä ja ihosyöpä.

Jäin pohtimaan, miten työnantajani on huomioinut yövuoroihini liittyvät haitat. Olisiko sitä vaikkapa, että yövuoroputket ovat nykyisin kutistuneet muutamiin vuorokausiin ja osa hoitajista voi kieltäytyä tekemästä yövuoroja? En ole ihan varma. Lisää tietoa näyttäisi löytyvän työterveyshuollon työpaikkaselvityksestä. Siihen kuuluu yötyön terveyshaittojen arvio.

Päätin kaivaa lisätietoa. Työaikalaki näyttää rajoittavan yövuoroputket viiteen työvuoroon. Laki venyy vielä kahteen lisäyöhön, jos hoitaja antaa suostumuksensa molempiin erikseen. Työturvallisuuslaissa määritellään, että yötyötä tekevälle työntekijälle on tarvittaessa järjestettävä mahdollisuus työtehtävien vaihtamiseen tai siirtymiseen päivätyöhön, jos se on tietyt olosuhteet huomioiden mahdollista.

Toisaalta pidän yövuorojen tekemisestä. Öisin osasto on paremmin muutaman yöhoitajan hallinnassa, kun päivätyön ammattilais- ja päätösvilinässä. Nukahtamisalttius on toki suurimmillaan aamuyöllä. Sen läpi puskeminen jotakuinkin fiksuilla ajatuksilla on voitto.

Aamuvuoron tullessa töihin, on hienoa ajatella olevansa hetken kuluttua jo omassa vuoteessa. Tehdyt ja tekemättömät työt voi raportoida eteenpäin kollegoille. Myös valvontavapaat houkuttelevat, jos niitä on suunniteltu useampi peräkkäin.

Vielä kun oppisi oikeanlaisen vireyden ylläpitämisen, kuten ottamaan parin tunnin nokoset ennen yövuoroa. Omatunto soimaa myös vähäisestä liikunnasta ja vääristä ravintotottumuksista. Terveellisillä elämäntavoilla voisi itse vähentää ainakin osaa kolmivuoro- ja yötöihin liitetyistä terveysvaaroista. Paino siis sanalla voisi.

Lue myös: 10 yövuoroa tekevän unen vihollista

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.