Rokottaa – ei rokota – rokottaa

Olen hoitanut paljon rokottamattomia koronapotilaita. He eivät ole yhtä ja samaa massaa.

Kuva: Unsplash

Olen työssäni teho-osastolla tavannut monia rokottamattomia koronapotilaita. Samalla olen huomannut, että rokottamattomat ihmiset eivät ole yhtä ja samaa massaa. Syyt rokottamattomuuteen vaihtelevat. 

Muutama potilas on ollut niin piikkikammoinen, etteivät he kerta kaikkiaan ole uskaltaneet ottaa rokotetta, vaikka uskovat sen olevan tarpeellinen. Eräs potilas kertoi uskoneensa Jumalan pelastavan hänet tältä taudilta, eikä silloin tarvitse rokotetta. Yksi kertoi puolisonsa olevan hyvin rokotekielteinen, eikä potilas ollut halunnut aiheuttaa kitkaa suhteessaan. Muuan potilas oli kiireinen yrittäjä, eikä vain ollut saanut aikaiseksi varata rokotusaikaa itselleen.

Koronan vuoksi sairaalahoitoon joutuvista valtaosa on rokottamattomia. Rokotukset toimivat.

Kun ystäväni kysyi minulta neuvoa, miten suhtautua ei-rokotettuihin kanssaihmisiin, kerroin hänelle edellä mainitsemiani potilailta kuulemiani syitä. Niihin perehtyminen on auttanut minua jaksamaan työssäni vakavasti sairastuneiden koronapotilaiden hoitamisessa.

Tässäkin maailman tilanteessa on tärkeä pysähtyä kuuntelemaan toista ihmistä. Rokotteisiin liittyvät asiat herättävät ihmisissä voimakkaita tunteita, eikä niitä tunteita laimenneta tai mielipidettä muuteta huutamalla omaa näkemystä kurkku suorana somepalstoilla tai päin kasvoja.