Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista?

Kuvateksti
Yhä useampi terveydenhoitaja aloittaa vastaanotollaan naiselle ehkäisyn, sillä sitä tarjotaan monissa kunnissa nuorille ilmaiseksi. Kuva: iStock

Voiko terveydenhoitaja aloittaa asiakkaalle ehkäisyvalmisteen, esimerkiksi e-pillerit?

Yhä useampi terveydenhoitaja aloittaa vastaanotollaan naiselle ehkäisyn, sillä sitä tarjotaan monissa kunnissa nuorille ilmaiseksi. Tehyyn tulee kysymyksiä, onko tämä laillista.

Lainsäädäntö mahdollistaa käytännön. Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö voi antaa naiselle maksuttoman e-pillereiden, ehkäisyrenkaan tai minipillereiden aloituspakkauksen. Kyse on ammattihenkilölain sallimasta oireenmukaisesta hoidosta, jota laillistettu ammattihenkilö voi toteuttaa. Lääkelaki mahdollistaa maksuttoman ehkäisyvalmisteen luovutuksen asiakkaalle.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Ehkäisyvalmisteiden aloitus toteutetaan yhteistyössä lääkärin kanssa. Tämä tarkoit­taa sitä, että hoitajalla pitää olla mahdollisuus konsultoida lääkäriä tarvittaessa ja organisaatiossa pitää olla kirjalliset toimintaohjeet ehkäisyvalmisteiden aloituksesta.

Työnantajan on varmistettava, että ammattihenkilöillä on riittävä osaaminen ehkäisyvalmisteiden aloitukseen asiak­kaalle. Terveydenhoitajan täytyy kertoa esimiehelleen, jos kokee, että osaaminen on riittämätöntä.

Ehkäisyä aloitettaessa asiakas haastatellaan ja selvitetään, että ehkäisyn aloittamiselle ei ole vasta-aiheita. Asiakkaalle tehdään tarvittavat tutkimukset, esimerkiksi verenpaine ja paino, sekä annetaan neuvontaa ehkäisyyn liittyen.

Samalla sovitaan seurannasta. Osan seurannasta voi toteuttaa hoitaja. Jos seurannassa ei ilmene ongelmia, lääkäri kirjoittaa asiakkaalle sähköisen reseptin. Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle.

Ehkäisyvalmisteen reseptin voivat kirjoittaa vain ne sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka ovat suorittaneet lääkkeen määräämiseen oikeuttavan lisäkoulutuksen (45 op) ja joilla on tehtävään lupa työpaikallaan. Reseptin voi kirjoittaa tiettyihin ehkäisyvalmisteisiin 15–34-vuotiaille naisille.

Julkaistu Tehy-lehdessä 4/20