Voiko työnantaja sivuuttaa työvuorotoiveet?

Meillä on käytössä ”kiertävä lista”, johon ei voi ilmaista omia toiveitaan. Voiko työnantaja toimia näin?

Kuvateksti
Työntekijät vaihtavat herkästi työpaikkaa, jos työnantaja ei kuuntele heidän toiveitaan.
Kuva: Petri Blomqvist

Kysymykseen vastaa neuvotteluasiantuntija Juha Honkakoski.

Kyllä voi, mutta ei välttämättä kannata. Hyvä työnantaja ottaa työntekijöiden toiveet huomioon työvuorosuunnittelussa. Työntekijät vaihtavat herkästi työpaikkaa, jos heidän toiveitaan ei kuunnella.

Työnantaja vastaa työvuorosuunnittelusta. Se voi tehdä myös kiertäviä listoja, vaikka työntekijät eivät niitä haluaisi. Kiertävässä listassa vuorot määräytyvät aina saman kaavan mukaisesti. Kaava luo ennakoitavuutta, mutta käytännössä se ei toimi jaksotyössä, joka on luonteeltaan epäsäännöllistä.

Työntekijä myy työsopimuksella aikaansa työnantajalle korvausta vastaan, ja työnantajalla on työnjohto-oikeus kyseiseen aikaan sen mukaan, miten työehtosopimus ja työsopimus määrittelevät.

Jos säännöllinen työaika on esimerkiksi 114 tuntia 45 minuuttia kolmen viikon jaksossa, työnantaja voi suunnitella työvuorot hyvinkin laajasti ja huomioimatta työntekijöiden toiveita. Työnantajan tulee kuitenkin huolehtia, että työvuoron mitta on työehtosopimuksen mukainen, viikkolepo toteutuu ja vapaapäiviä on riittävästi.