Kätilö ompelee tonttulakkeja jouluvauvoille – ”Saan tuplailon, kun voin antaa jotain itse tekemääni eteenpäin”

Sari Räsänen aloittaa lakkiprojektinsa jo vuotta aikaisemmin tammikuussa.

Kuvateksti
Jouluna synnytysosastolla on aivan omanlaisensa tunnelma, kätilö Sari Räsänen sanoo.
Kuva: Vilja Harala

Aina joulun alla Espoon sairaalan synnytysosastolle ilmestyy pussillinen pieniä tonttulakkeja. Kätilö Sari Räsänen ompelee loka-marraskuussa kolmisenkymmentä tonttulakkia, jotta jouluaattona syntyvät saavat päähänsä jouluisen lakin. Ylimääräisiä voidaan jakaa vielä joulupäivänä maailmaan saapuville.

”Perheet ilahtuvat tästä pienestä jouluyllätyksestä. Olen kuullut, että jotkut ovat kaivaneet lakin muistojen laatikosta esille syntymäpäivänä. Perheet ovat myös kokeilleet, miten pitkään lakki sopii päähän.”

Osaston jouluperinne on kestänyt jo arviolta parikymmentä vuotta. Kun tonttulakkeja aiemmin tehnyt Soili Kivelä jäi eläkkeelle, Sari halusi jatkaa perinnettä. Nyt on menossa neljäs vuosi. Tonttulakkiprojekti alkaa yleensä jo tammikuussa, jolloin Sari etsii alennusmyynneistä kivoja kankaita.

”Olen suoraviivaisten käsitöiden ystävä, en pidä näpertelystä. Tällaiselle joulua rakastavalle tonttulakkien teko on unelmaharrastus. Saan tuplailon, kun voin antaa jotain itse tekemääni eteenpäin.”

Sari ompelee tonttulakin saumurilla yhdestä trikookappaleesta. Lakkien tekeminen on hänelle helppoa, sillä hän on ommellut myös vaatteita. Työläin vaihe on kaavojen sommittelu kankaalle niin, että kankaan voi hyödyntää mahdollisimman tarkasti.

Pehmeä trikoo joustaa, mutta joistakin lakeista Sari tekee varmuuden vuoksi pari senttiä väljempiä. Punaisen kankaan lisäksi hän ompelee lakkeja myös kukka- ja eläinhahmokuoseista. Ne käyvät paremmin myös perheille, jotka eivät vietä joulua.

Lakkeja ommellessaan Sari kuuntelee aina joululauluja. Kuorolaulajana hän saattaa innostua välillä lauleskelemaan mukana.

Jouluna Sari käyttää työpaikalla kollegoidensa tavoin tonttulakkia, jossa kilisee kulkunen. Tonttulakkeihin puetut vastasyntyneet näyttävät kätilön silmin suloisen tomerilta.

”Syntymässä ollaan maailman suurimman ihmeen äärellä. Jouluna sen merkitys vielä jotenkin korostuu.”