Lähihoitajan rentouttava sivutyö: ”Joskus laitan silmät kiinni, ja sormet jatkavat työtään.”

Lähihoitaja Claria Sambo Makuenon taitavat sormet tietävät, milloin letit ovat riittävän napakat.

Kuvateksti
Clarian kotona on työhuone lettiasiakkaita varten. ”Lapset ja mies ovat tottuneet siihen, että meillä on usein vieraita ihmisiä käymässä.”
Kuva: Pia Inberg

Claria Sambo Makuenon sormet liikkuvat vikkelästi letitysasiakkaan hiuksissa. Hän on jakanut hiukset varsikammalla useampaan osaan ja laittanut hiukan letitysgeeliä, joka pitää jakauksen paikoillaan. Tekeillä on kuudesta kapeasta letistä koostuva malli, joka valmistuu noin tunnissa.

Sormituntuma on letityksessä tärkeä, Claria selittää. Letit eivät saa olla liian tiukat, koska silloin ne ovat epämukavat. Ne eivät myöskään saa olla liian löysät, koska silloin ne eivät kestä.

”Kysyn asiakkaan tuntemuksia, mutta pystyn päättelemään tiukkuuden aika hyvin omilla sormillanikin.”

Valmiit letit kestävät parisen viikkoa tai pidempäänkin, jos joukossa on kuitulisäkettä.

29-vuotias Claria on kerryttänyt letitystaitojaan 18 vuotta, lapsesta lähtien. Vuosien myötä siitä on muodostunut hänelle toinen työ. Hän ei koe sitä kuitenkaan kuormittavaksi, pikemminkin päinvastoin.

”Letittäminen on rauhoittavaa, jopa terapeuttista. Joskus laitan silmät kiinni, ja sormet jatkavat työtään.”

Melkein kuin näytteenottoa

Varsinaiselta ammatiltaan Claria on lähihoitaja. Hän on työskennellyt Huslabin näytteenotossa Helsingissä vuoden verran. Ennen näytteenottoa hän työskenteli vanhustenhoidossa.

”Näytteenotto on uusi ja erilainen maailma, josta tykkään paljon. Asiakkaat ja tilanteet vaihtuvat nopeasti, vanhustenhoidossa oli pysyvämpää.”

Näytteenotolla ja lettien tekemisellä on Clarian mielestä yhteneväisyyksiä: molemmissa tarvitaan sekä hyvää hienomotoriikkaa että vuorovaikutustaitoja.

Clarian arki on kiireistä, sillä töiden ohella hän opiskelee preanalytiikkaa ammattikorkeakoulussa. Opetus on pääsääntöisesti etänä, ja kokeet ovat noin kerran kuussa.

Viitisen vuotta sitten Clarian tekemille leteille alkoi olla niin paljon kysyntää, että hän ryhtyi tekemään niitä kevytyrittäjänä. Nykyisessä kodissa oma työhuone lettiasiakkaita varten. Entisessä kodissa asiakkaat istuivat perheen olohuoneessa.

”Lapset ja mies ovat tottuneet siihen, että meillä on usein vieraita ihmisiä käymässä.”

Lapsia perheessä on kolme, kaksi tyttöä ja yksi poika. He ovat vielä liian pieniä olemaan keskenään, joten Clarian pitää sovitella letitysasiakkaat myös miehensä työvuorojen mukaan.

”Jos miehellä on iltaviikko, otan vähemmän asiakkaita. Hänen aamuvuoroviikollaan asiakkaita saattaa käydä jopa kymmenen.”

Claria ei vielä suunnittele luopuvansa hoitoalasta ja ryhtyvänsä täysipäiväiseksi letittäjäksi.

”Ehkä kymmenen vuoden kuluttua voisin vain letittää.”

Tiukat letit veivät unet

Claria oppi letityksen lapsuudenperheessään Angolassa. Äiti ei osannut letittää, joten Clarian hiukset letitti aina joku muu aikuinen.

”Letit olivat niin tiukat, etten saanut nukuttua ja otin ne aina pois.”

Äiti ei ollut lettien poistosta hyvillään – olihan hän maksanut niiden teosta. Hän totesi, että tyttö saa opetella letittämään hiuksensa itse. Claria ryhtyi päättäväisesti opettelemaan. Hän katseli kuvia ja seurasi vierestä, kun siskojen hiuksia letitettiin. Harjoittelun hän aloitti omilla hiuksillaan.

Claria letittää pitkät hiuksensa edelleen itse, vaikka mikään helppo homma se ei ole: letittämiseen menee 5–6 tuntia muutaman viikon välein.

Pidemmän päälle letit pitävät hiukset Clarian mielestä paremmassa kunnossa. Ilman niitä esimerkiksi pakkanen haurastuttaisi ja katkoisi hiuksia.

”Letit voi myös pestä, mutta yleensä kokoan ne nutturalle pään päälle ja pesen vain päänahan, etteivät hiukset kuivu liikaa.”

Kaikilla lapsilla ja puolisolla on tietysti Clarian tekemät letit. Pojille ja miehille on omat mallinsa.

”Puolisolla on nyt tosin rastat, mutta niitäkin pitää hoitaa.”

Kaukomaat kiehtovat

Töiden lisäksi Clarian arkea rytmitttää kuntosali, jonne hän mielii kolmesti viikossa.

”Korona-aikana saatoin käydä salilla päivittäin. Se oli onneksi auki.”

Liikunta on Clarialle niin tärkeää, että se menee tarpeen vaatiessa letitysasiakkaiden ohi. Salin lapsiparkin ansiosta treenaaminen onnistuu myös miehen iltavuoroviikolla.

Matkustaminen on Clarian toinen tärkeä harrastus, mutta siinä on ollut taukoa koronan vuoksi. Vuonna 2019 perhe matkusti kuukauden ajan Portugalissa, Belgiassa, Ranskassa ja Hollannissa. Matka päättyi Isoon-Britanniaan Lontooseen.

”Nuorin lapsi oli silloin vasta vuoden.”

Ennen koronaa perhe kävi myös Thaimaassa, Malesiassa, Kreikassa ja Dubaissa.

Koronan jälkeen Claria on ehtinyt käydä Turkissa, ja nyt suunnitteilla on kaukomatka Aasiaan miehen kanssa.

”Käymme vuosittain ulkomailla joko koko perheenä tai puolison kanssa kahdestaan. Anoppini hoitaa lapsia, jos lähdemme kahdestaan.”

Claria meren rannalla auringonlaskun aikaan.
Matkustaminen on yksi Clarian voimanlähteistä.

Clarian voimanlähteet

1. Letittäminen. ”Letittäminen rauhoittaa ja rentouttaa. Voin sulkea silmät ja jatkaa letin tekoa silti. Letittäminen ei ole minulle raskasta, vaikka siitä on muodostunut toinen työ.”

2. Kuntosali. ”Käyn läheisellä salilla kolmisen kertaa viikossa. Sali menee letitysasiakkaiden ohi, jos tulee aikapula. Salilla on lapsiparkki, joten pääsen sinne, vaikka miehelläni olisi iltavuoro.”

3. Matkustaminen. ”Matkustaminen on mieheni ja minun yhteinen harrastus. Joskus otamme lapset mukaan, mutta teemme matkoja myös kahdestaan.”

4. Perhe. ”Meillä on kolme lasta. Olemme mieheni kanssa kotoisin Angolasta, ja perheen kotikieli on portugali.”