Cheerleadingissa unohtuvat kaikki työhuolet, sanoo lajia harrastava Raisa Vitikka

Kolmivuorotyötä tekevä Raisa Vitikka joutuu välillä sumplimaan työvuoroja, jotta pääsee harjoittelemaan kilpacheerleadingia. Mutta se kannattaa!

Kuvateksti
Raisa Vitikka kuuluu Seinäjoki Silver Sharks -cheerleadingseuraan, jossa on muitakin hoitoalalla työskenteleviä. Valkoiset treenipaidat vaihtuvat kilpailuissa näyttäviin kisa-asuihin.
Kuva: Antti Ekola

Raisa Vitikasta, 40, tuntuu aina juhlalta, kun saa pukea ylleen kilpacheerleadingissa käytettävän kisa-asun. Seuraavan kerran hän pujahtaa siihen haastattelupäivää seuraavana lauantaina, jolloin hänen Vintage-niminen joukkueensa kisaa Vierumäellä niin sanotussa klassikkosarjassa.

”Siinä sarjassa me kilpailijat olemme oikeasti aikuisia.”

Seinäjoki Silver Sharksiin kuuluva joukkue nousee esityslavalle valkoisen, mustan, turkoosin ja hopean väreissä läikehtivissä asuissa. Hiuksiin on letitetty kampaus, jonka kruunaa donitsi tai rusetti. Glitteriäkään ei ole säästelty.

”Kisareissut ovat aina niin kivoja. Menestystäkin on tullut: olemme yleensä ensimmäisiä tai toisia.”

Seinäjoen keskussairaalassa leikkaussairaanhoitajana työskentelevä Raisa harrastaa kilpacheerleadingia kuudetta vuotta. Lajin pariin Raisan houkutteli aikoinaan hänen paras ystävänsä. Nykyään myös hänen molemmat tyttärensä harrastavat kilpacheerleadingia.

Lajiin kuuluu kannustushuutoja, tanssia, ihmispyramideja, heittoja sekä permantoakrobatiaa kärrynpyörineen ja voltteineen. Stunt-nostoissa kolme joukkueen jäsentä nostaa neljännen näyttävästi yläilmoihin tai heittää häntä. Eikä hymyäkään saa unohtaa!

Turvallisuuden vuoksi lajiliitto määrittelee tarkoin, millä tasolla mikäkin joukkue harjoittelee ja kilpailee. Vintage-joukkueen taso on 2, kun Suomen naisten maajoukkue on tasolla 6.

Raisan mielestä parasta lajissa on yhdessä tekeminen. Myös fyysinen kokonaisvaltaisuus viehättää: kunto nousee kohisten.

”Kuntosalille ei tarvitse lähteä, kun käy kaksi kertaa viikossa nostelemassa kavereita treeneissä.”

Laji vaatii täydellistä keskittymistä.

”Jokaisen joukkueenjäsenen on tehtävä omat liikkeensä oikeaan aikaan. Siinä unohtuvat kaikki työ- ja kotihuolet.”

Hienoa on myös se, että laji sopii monenlaisille ihmisille. Vanhin Vintagen jäsen on 55-vuotias. Joukkueeseen toivotetaan tervetulleiksi kaikenkokoiset ihmiset sukupuoleen katsomatta.