Koronahoitajia neljän tonnin viikkopalkalla – ”Täällä Amerikassa terveydenhuolto on raakaa bisnestä”

Niina Gould muutti Yhdysvaltoihin kuuluvalle Tyynenmeren saarelle ja aloitti työt sairaanhoitajana pikavauhtia. Uuden opettelu oli raskasta, mutta kohtaamiset potilaiden kanssa palkitsivat.

Kuvateksti
Niina Gould on aina halunnut työskennellä ulkomailla. Guamin saarelle hän muutti reilu vuosi sitten.

Kun Niina Gould, 46, lähtee töihin, hän pukee sairaanhoitajan työasun jo kotona. Yksityisessä sairaalassa, jossa hän työskentelee, ei ole pukeutumistiloja.

Vajaan kolmenkymmenen kilometrin työmatkansa hän taittaa omalla autolla, sillä Tyynellämerellä sijaitsevalla Guamin trooppisella saarella ei ole julkista liikennettä.

170 000 asukkaan Guam kuuluu Yhdysvalloille. Niinan koti sijaitsee laivaston tukikohdassa, sillä hänen miehensä Ken Gould työskentelee laivastossa. Joka aamu kello kahdeksan tukikohdassa kajahtaa USA:n kansallislaulu.

Suomessa sairaanhoitajaksi valmistunut Niina on asunut Guamilla reilun vuoden. Työpaikan hän sai Guam Regional Medical City -sairaalan 48-paikkaiselta kirurgiselta vuodeosastolta.

Niinan työvuorot ovat 12-tuntisia, ja ne alkavat joko aamuseitsemältä tai iltaseitsemältä. Puolen tunnin ruokatauko on palkaton. 

Kun Niina tulee töihin, edellisen vuoron hoitaja raportoi hänelle potilaiden kuulumiset. Sitten Niina päivittää potilaslistat tietokoneella ja lähtee tapaamaan omia potilaitaan. Yhtä hoitajaa kohti potilaita on kuusi.

”Arvioin potilaan yleistilan ja voinnin. Kuuntelen keuhkot, sydämen ja suoliston äänet stetoskoopilla.”

Stetoskooppi hänen on pitänyt ostaa itse, samoin kuin esimerkiksi työvaatteet ja työssä tarvittavat sakset ja kynät.

”Rahaa on mennyt ehkä 500 dollaria”, Niina kertoo.

Ison osan Niinan työvuorosta vie lääkkeiden jakaminen, joka tapahtuu 3–4 kertaa vuorossa. Lääkkeiden jakamista varten Niina kirjautuu sormenjälkensä avulla lääkekeskukseen. Yksittäispakatut lääkkeet avataan vasta potilaiden huoneissa. Verenohennuslääkkeet, insuliini, vahvat särkylääkkeet ja huumeiksi luokiteltavat lääkkeet vaativat toisen hoitajan tarkistuksen ja merkinnän tietokoneelle, ennen kuin lääke annetaan potilaalle. Huumelääkkeiden hävitys vaatii myös toisen hoitajan kuittauksen.

Niinan kanssa työskentelee apulainen, jonka tehtäviin kuuluu mitata vitaalielintoiminnot, huolehtia potilaan hygieniasta ja auttaa tarvittaessa potilasta syömisessä. Hän ilmoittaa sairaanhoitajalle, jos potilaan tilassa tapahtuu äkillisiä muutoksia.

Niina valmistui vuonna 2001 Suomessa optometristiksi ja päätyi lopulta ammattikorkeakouluun opettamaan tulevia optometristeja. Hän oli kuitenkin aina halunnut työskennellä ulkomailla, joten vuonna 2012 hän lähti kahdeksi vuodeksi optometristiksi Saudi-Arabiaan Riadiin.

Riadissa hän tapasi tulevan miehensä Kenin, joka työskenteli Yhdysvaltain armeijan tukikohdassa rakennusinsinöörinä.

”Aloimme seurustella, mutta vuoden seurustelun jälkeen palasin Helsinkiin töihin. Suhteemme jatkui välimatkasta huolimatta, ja tapasimme muun muassa Turkissa, Thaimaassa ja Japanissa.”

Niina päätti jatkaa opintojaan sairaanhoitajaksi, sillä hän ajatteli, että sairaanhoitajana hän saisi eri maissa helpommin töitä kuin optometristinä.

Mariaanien saariin kuuluvalla Guamilla Niina kävi ensimmäisen kerran vuonna 2015, jolloin Ken muutti sinne. Saman vuoden joulukuussa heidät vihittiin rannalla ilmavoimien tukikohdassa.

Etäsuhde jatkui vielä vuosia. Niina asui Suomessa, ja Ken muutti ensin Puolaan ja sitten Italiaan. Syksyllä 2019 Niina repäisi, jätti rakkaan opettajan työnsä ammattikorkeakoulussa ja muutti Kenin luokse Guamille.

”Parasta täällä on lämmin ilmasto. Jos sää on hyvä, käyn snorklaamassa ja suppailemassa.”

Kaikki on kallista ja kaikkialle on pitkä matka.

Koti Guamilla on Niinalle ja Kenille todennäköisesti väliaikainen.

”En voisi kuvitella asuvani täällä pitkään. Kaikki on kallista, nettiyhteydet ovat huonot ja ruuan ja tavaroiden saatavuus on heikkoa. Kaikkialle on pitkä matka. Japaniin ja Filippiineille on neljän tunnin lento. Eurooppaan ja Amerikan mantereelle matka kestää yli 20 tuntia.”

Niinan työkavereista suurin osa on filippiiniläisiä, sillä sairaala on filippiiniläisten omistama ja saaren asukkaista neljännes on filippiiniläisiä. Saaren suurimman etnisen ryhmän muodostavat Mariaanien saarten alkuperäisasukkaat tšamorrot.

Koska työyhteisössä on huomattu, että Niina tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa, hän saa usein hoitaakseen potilaat, joiden tiedetään olevan vaativia ja esimerkiksi valittavan herkästi hoidosta.

”Olen tehnyt paljon asiakaspalvelutyötä, ja saan potilaan luottamuksen kuuntelemalla, juttelulla ja huumorilla”, Niina kertoo.

Kun potilaat kuulevat hänen aksenttinsa, he kysyvät usein, mistä hän on kotoisin.

”Finland saa aina myönteisen ja ihastelevan vastaanoton. Potilaat kertovat minulle tšamorro-kulttuurista ja Guamista. Huomiota herättää se, että tšamorron kielellä Niina tarkoittaa isoäitiä.”

Jotta Niina saattoi työskennellä laillistettuna sairaanhoitajana Yhdysvalloille kuuluvassa Guamissa, hänen piti suorittaa NCLEX-testi.

”Se on melko vaikea monivalintakoe, jossa voi olla satoja kysymyksiä.”

Niina suoritti testin viime heinäkuussa. Jo maaliskuussa hän oli kuitenkin päässyt aloittamaan työt sairaalassa suomalaisella tutkintotodistuksella ja väliaikaisella Guamin lisenssillä.

”Koronaepidemian takia hoitajista alkoi olla pula. Sen paikkaamiseksi muiden maiden hoitajatutkinnot kelpasivatkin.”

Ennen Guamille tuloa Niinalla oli vain kolme kuukautta sairaanhoitajan työkokemusta HYKS-alueen silmätautien päivystyksessä. Ennen varsinaisten sairaanhoitajan töiden aloittamista Guamilla, hänen oli käytävä kolmen kuukauden orientaatiokurssi. Sen aikana tehtiin kymmeniä verkkokursseja, 100 kysymyksen monivalintatietotesti ja lääkelaskutentti. Kurssiin kuului 36 tuntia harjoittelua osastolla ja teoriaopintoja.

”Olin aluksi hyvin väsynyt 12-tuntisten työpäivien jälkeen. Esimerkiksi hemoglobiini ja verensokeri ilmoitetaan eri yksiköissä kuin Suomessa. Niiden ja sairaanhoidon sanaston opettelu englanniksi vaati paljon opiskelua vapaa-aikana.”

Viime marraskuussa Niinan työpaikalla avattiin covid-19-klinikka, jonne haettiin sairaanhoitajia 4 000–5 000 dollarin eli noin 3 300–4 100 euron viikkopalkalla.

”Siinä voi saada 20 000 dollarin kuukausitulot! Amerikassa terveydenhuolto on raakaa bisnestä, ja nyt on hoitajan markkinat”, Niina sanoo.

 Yhdysvalloissa on paljon keikkaa tekeviä kokeneita sairaanhoitajia, joiden pestit ovat Niinan mukaan usein parin kolmen kuukauden mittaisia. Keikkahoitajia välittävät monet välitystoimistot.

Sairaalan lisäksi Niinalla on työpaikka myös kotihoidossa, jossa hän tekee kahtena päivänä viikossa sairaanhoitajan kotikäyntejä.

Guamilla yleisiä sairauksia ovat kakkostyypin diabetes, munuaisten vajaatoiminta, märkäpaiseet ja verenkiertosairaudet, joihin liittyy alaraajojen amputaatioita.

”En ollut koskaan ennen nähnyt syviä märkiviä haavoja ja kuoliossa olevia jalkoja.”

Läheskään kaikilla ei ole varaa insuliinikynään.

Diabeetikoita on saarella paljon, ja moni ei hoida sairauttaan.

”Insuliinikynä saattaa maksaa 300 dollaria eli noin 250 euroa, eikä läheskään kaikilla ole siihen varaa.”

Niina kuvailee monien kotihoitoasiakkaittensa koteja vaatimattomiksi. Kaikilla ei ole vesijohtoa eikä lämmintä vettä, lattiat ovat betonia eikä huonekaluja ole.

Niina olisi toivonut, että hänelle olisi annettu ennakkoon ohjeita siitä, miten toimia, jos kotihoidossa tapahtuu jotain vaarallista tai yllättävää.

”Eräs haavanhoitopotilas kotihoidossa ehdotteli seksiä ja tarrasi minuun kiinni. Sanoin, että näpit irti ja työnsin häntä kauemmas. Olen tottunut olemaan kiltti ja kohtelias asiakaspalveluammatissa. Nytkin hoidin säärihaavan ja tarkastin lääkkeet, vaikka potilas tarrasi kolmesti minuun. Sitten pakkasin laukkuni, lähdin ja ilmoitin töissä, etten mene hänen luokseen enää.”

Töissä Niinalta kysyttiin, haluaako hän nostaa syytteen asiakasta kohtaan, mutta Niina päätti olla lähtemättä oikeusprosessiin.

Niinan tavoite työelämässä on päästä hoitajaksi silmäpoliklinikalle. Siinä hän voisi hyödyntää myös optometristin ammattitaitoaan.

”Guamilla ei ole sairaalatason silmäklinikkaa, mutta kun muutan muualle, haaveeni voi toteutua. En ole mukavuusalueellani vuodeosastotyössä. Se on todella rankkaa, ja minulla on siitä vielä vasta vähän kokemusta.”

Sairaanhoitajan koulutusta Niina kiittelee.

”Se avaa ovia ja työt eivät tule loppumaan. Tulevaisuudessa muutamme Kenin työn perässä Yhdysvaltoihin Pohjois-Amerikkaan. Eiköhän minullekin löydy sieltä kiinnostava työpaikka.”

 

Guam

  • Guam on Mariaanien suurin ja luoteisin saari Tyynellämerellä. Pituutta saarella on 48 kilometriä ja leveyttä 14 kilometriä.
  • Jaettu 19 kuntaan, joita kutsutaan kyliksi. Jokaisella kylällä on oma pormestari.
  • Tärkein elinkeino on turismi.
  • Yhdysvaltain territorio. Asukkailla on Yhdysvaltain kansalaisuus mutta ei oikeutta äänestää. Noin kolmannes saaresta on Yhdysvaltain sotilaskäytössä. Siellä on ilmavoimien ja laivaston tukikohdat ja 12 800 puolustusvoimien työntekijää.
  • Sairaanhoitajan tuntipalkka sairaalassa on 23,84 dollaria eli noin 20 euroa. Lisäksi he saavat tällä hetkellä covid-lisän 3,54 dollaria tunnissa. Keikkalaiset voivat ansaita 90 dollaria tunnissa.

Teksti Reija Ypyä, kuvat Ken Gould ja Niina Gouldin kotialbumi

Lue lisää:

Hoitajat paikkaavat lääkäripulaa Yhdysvalloissa – palkka jopa satatuhatta dollaria