Mietitkö ilmastonmuutoksen vaikutusta terveyteen? Liity ilmastohoitajien joukkoon

Iira Tiitta haluaa koota yhteen hoitajat, jotka ovat kiinnostuneet ilmastokriisin vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin.

Kuvateksti
Iira Tiitta uskoo, että ilmastonmuutokseen voi vielä vaikuttaa. Hevonen on nimeltään Hoo. Kuva: Pentti Vänskä

1. Olet tutkinut sairaanhoitajien käsityksiä ilmastonmuutoksesta. Miksi aihe on juuri nyt tärkeä?

Tarvitsemme lisää tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin. Tietoa pitää lisätä kaikkiin sote-alan peruskoulutuksiin, koska vaikutukset näkyvät eri tavoin eri ammattiryhmien työssä. Myös työpaikoilla pitää puhua ilmastonmuutoksesta enemmän ja pohtia, miten se vaikuttaa potilaiden ja asiakkaiden hoitoon eri vuodenaikoina.

Pro gradu -tutkimukseni mukaan sairaanhoitajat ovat huomanneet työssään ja potilaissaan ilmastonmuutokseen liittyviä asioita, mutta he eivät ole osanneet yhdistää niitä siihen.

Ilmastonmuutos vaikuttaa pitkäaikaissairauksiin ja mielenterveyteen. Kesällä helle ja kuumuus vaikuttavat esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa sairastavan vointiin. Punkkivälitteiset sairaudet ovat lisääntyneet sitä mukaa, kun punkit ovat siirtyneet uusille alueille.

Lumeton, pimeä kausi kestää ­nykyään pidempään, mikä lisää masennusta. Talvella on liukkaampaa, mikä näkyy tapaturmissa.

2. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa työtapoihin?

Työntekijöiden pitää muistaa huolehtia kesällä myös itsestään eli juoda riittävästi ja tauottaa työtä.

Kotihoidon työntekijöiden on hyvä varmistaa, että asiakkaat säilyttävät lääkkeitään niin, että ne eivät ole liian lämpimässä paikassa. Juomisen tärkeyttä­ pitää korostaa potilasohjeistuksessa, mutta toisaalta pitää muistaa, että ohjeet tosissaan ottava potilas saattaa juoda liikaakin.

Ympäristöystävällisyys pitää olla ottaa huomioon hankinnoissa ja työtavoissa. Terveydenhuollossa käytetään paljon kertakäyttöisiä välineitä ja tuotteita. Kaikesta ei voi luopua, mutta kierrätystä ja jätehuoltoa voi tehostaa.

3. Mitä tehyläisiä ammattiryhmiä ilmastonmuutos koskettaa?

Mitä enemmän ilmasto muuttuu, sitä laajemmin vaikutukset näkyvät tehyläisten työssä. Ensihoitajat ja päivystyksen lähi- ja sairaanhoitajat kohtaavat talvisin liukkauden uhreja ja kesällä kuumuudesta kärsiviä. Tapaturmat näkyvät myös röntgenhoitajien ja fysioterapeuttien työssä.

Perustin Facebookiin Suomen ilmastohoitajat -nimisen ryhmän. Se on tarkoitettu kaikille terveydenhuollon ammattihenkilöille, jotka ovat kiinnostuneet ilmastonmuutoksen vaiku­tuksesta terveyteen ja hyvinvointiin. Toivon, että me kiinnostuneet verkos­toidumme sitä kautta. Ryhmässä voimme jakaa huomioita ja vinkkejä toisillemme.

4. Jos ilmastokriisi ahdistaa, miten lohdutat?

Ilmastonmuutoksessa tieto lisää tuskaa. Näin kävi minullekin, kun aloin perehtyä opinnoissani asiaan. Osa ilmastonmuutoksen kieltäjistä lienee ahdistuu ison asian äärellä niin, että kokee kieltämisen helpommaksi.

Suosittelen ajattelemaan, että lasi on puoliksi täynnä sen sijaan, että mieltää sen olevan puoliksi tyhjä. Toivo ei ole suinkaan vielä menetetty.

5. Mitä teet arjessasi ilmaston hyväksi?

Kierrätän, lajittelen ja ostan käytettynä. Syön kasvispainotteisesti suomalaista ruokaa ja käytän julkisia kulkuneuvoja. Emme ole pystyneet luopumaan autosta kokonaan, koska asumme sen verran syrjässä.

6. Kuka on esikuvasi ilmastoasioissa?

Greta Thunberg on nuoresta iästään huolimatta uskaltanut ottaa vahvasti kantaa.

Iira Tiitta

  • 41-vuotias sairaanhoitaja, terveystieteiden maisteri ja tohtorikoulutettava Itä-Suomen yliopistossa.
  • Tutkinut sairaanhoitajien­ ­käsityksiä ilmaston­muutoksesta.
  • Perheeseen kuuluu puoliso.
  • Harrastaa hevosia ja koiria sekä lukemista ja ulkoilua.
  • Suomen ilmastohoitajat -ryhmän ylläpitäjä Facebookissa.

Julkaistu Tehy-lehdessä 5/2021.

Lue lisää: 

Hellettä ja tartuntatauteja – näin ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen Suomessa