”Omaa ammattia oli vaikea esittää”, sanoo elokuvassa näytellyt terveydenhoitaja

Maarit Vapaavuoren mielestä hoitajan nopeista hoksottimista on hyötyä myös näytellessä.

Kuvateksti
Maaret Vapaavuori harrastaa näyttelemistä improvisaatioteatteriryhmässä. Harjoituksia on pidetty korona-aikaan etänä. Kuva: Pia Inberg

Luulisi, että neuvolaterveydenhoitajan näytteleminen on helppoa sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan töitä tehneelle. Mutta ei: 8-pallo-elokuvassa näytellyt Maarit Vapaavuori, 63, sanoo oman ammatin esittämisen olevan vaikeampaa kuin muiden ammattien.

”En tiedä tähän syytä, se yllätti itsenikin. Sikäli ammattiosaamisesta oli hyötyä, että pystyin neuvomaan ohjaaja Aku Louhimiestä hänen kysellessään, mitä tarvikkeita neuvolavastaanotolla on esillä.”

Maaritilla on ollut pieni rooli myös elokuvissa Paha maa ja Elma ja Liisa, tv-sarjassa Mustat lesket sekä tv-elokuvassa Minna. Kaikkiin näihin hän on päätynyt Suomen Roolituspalvelun kautta. Samoin kuin tv-mainoksiin, joissa on markkinoitu rikkakasvien torjunta-ainetta, jogurttia ja pankkia.

Maaritista on ollut mielenkiintoista seurata, kuinka mainos rakennetaan ja miten suuri määrä eri alojen ammattilaisia siihen tarvitaan.

”Parin minuutin mittaisen mainoksen kuvauksiin käytetään koko päivä varhaisesta aamusta myöhään iltaan. Työryhmissä on ollut ihania ihmisiä ja mainoskuvauksista on jäänyt hyviä muistoja.”

Jo kansakouluikäisenä Maarit oli mukana koulun näytelmä­kerhoissa. Hän innostui myös runojen lausunnasta. Nyt Maarit harrastaa Espoon työväenopiston Ikuah-improvisaatioteatteriryhmässä.

”Ammatinvalinta oli aikoinaan vaikea: toisaalta halusin auttaa ihmisiä, mutta myös lava veti voimakkaasti puoleensa. Päätin kouluttautua sairaanhoitajaksi, sillä tiesin löytäväni alalta aina mielenkiintoisia töitä. Olen kiitollinen, että olen saanut elämässäni myös näytellä.”

Maarit keikkailee Lääkärikeskus Aava Kampin koronanäytteenotossa Helsingissä. Näytteleminen ja hoitotyö tukevat toisiaan.

”Potilaskontakteissa tulee vastaan elämän koko kirjo. Eläytyminen ihmiskohtaloihin näyttämöllä auttaa kohtaamaan potilaat.”

Improvisaatioteatterin tekeminen tuki aikoinaan päivystystyössä, sillä molemmissa tarvitaan nopeaa reagointia ja hyviä hoksottimia.

”Näyttämöllä pitää ottaa nopeasti koppi annetusta aiheesta tai kanssanäyttelijän vuorosanoista. Samalla tavalla päivystyksessä saattaa tulla eteen mitä vain.”

Teksti Ulla Ojala

Lue lisää:

Ensihoitajaksi opiskellut näyttelijä: Taustani auttaa potilaiden kohtaamisessa