Perhetyöntekijä: Sateenkaariperhe kantaa usein onnellisuuden taakkaa

Terhi Väisänen tekee työtä sen eteen, että sateenkaariperheissä voitaisiin entistä paremmin.

Kuvateksti
Viikkopalaveri Sateenkaariperheet ry:ssä. Paikalla Kaisa Niittynen (vas.), Laura Valomaa ja Terhi Väisänen Kuva: Pia Inberg

Sateenkaariperheet ry:n seitsemännen kerroksen tiloihin Helsingin Kurvissa tulvii valoa. Silmä kantaa yli kaupungin. Värikkäästi sisustetun ryhmätoimintatilan ja keittiö-kahvihuoneen jälkeen tullaan perhetyön­tekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisäsen työhuoneeseen toimiston perälle. Täällä on rauhallista keskustella perhesuhdepulmista.

Terhi on sateenkaarijärjestöjen yhteisen Perhesuhdekeskuksen kahdesta työntekijästä se, jonka päätehtävä on tarjota sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen ammatillista tukea puhelimessa, kasvokkain ja Skypellä.

Ovet halutaan pitää mahdollisimman avoinna ja kynnys matalana. Palveluita ovat tervetulleita käyttämään kaikki, jotka itsensä sateenkaari-ihmisiksi mieltävät. Heihin kuuluu ihmisiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

Jokainen saa määritellä perheensä itse. Tukea tarjotaan myös sateenkaari-ihmisten vanhemmille, puolisoille, lapsille, sisaruksille ja muille läheisille.

Yhteydenottoja tulee hyvin erilaisista syistä. Vanhemmuuden jakamisessa saattaa tulla haasteita neli­apilaperheessä, jossa naispari ja miespari ovat yhdessä saaneet lapsen. Kun nuori pohtii seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään, tilanne voi olla vanhemmalle tai muulle läheiselle hämmentävä ja kuormittavakin.

– Viestini on, että ole rauhassa hämmentynyt, mutta niin, ettei hämmennys kuormita nuorta. Vanhemman on tärkeää kuulla, että hänen tunteensa ovat sallittuja, mutta käyttäytymistä tulee hallita. Hämmennys on luonnollinen reaktio uuden, itselle vieraan asian äärellä. Kehitteillä on läheisinfo, jossa annetaan tietoa esimerkiksi siitä, mitä meissä tapahtuu, kun olemme hämmentyneitä.

Vaikeat erotilanteet ovat tyypillisin puheluiden aihe.

– Tänne soittavat ihmiset haluavat, että joku ymmärtää heidän tilanteensa erityisyyttä erokriisin keskellä. Vähemmistöön kuuluva saattaa yhteiskunnan paineessa ottaa kannettavakseen onnellisuuden taakan: kun hän on julkisesti sateenkaari-ihminen ja perustanut perheen, hän saattaa tiedostamattaan ajatella, että on pakko näyttää tämän onnistuvan. Apua ei tulla hakeneeksi ajoissa.

Juridiset kysymykset nousevat erotilanteissa voimakkaasti esille. Perheen sisäinen adoptio voidaan vahvistaa vain rekisteröidyssä parisuhteessa tai avioliitossa. Kun ero on laitettu vireille, adoptiota ei voida enää vahvistaa. Niinpä lapsella on vain yksi juridinen vanhempi, joka voi halutessaan päättää, missä lapsi asuu ja tapaako hän toista, sosiaalista vanhempaansa.

– Minä annan tukea ahdistukseen ja tuskaan, mutta ohjaan keskustelemaan juridisista kysymyksistä Sateenkaariperheet ry:n työntekijöiden kanssa.

Toistaiseksi Perhekeskus toimii kolmivuotisena hankkeena, mutta tavoitteena on, että toiminnasta tulisi vakituista. Tällä hetkellä Terhi antaa ammatillista tukea puhelinpalvelussa kaksi kertaa viikossa. Työnkuvaan kuuluu mahdollisuus tavata kriisissä olevia perheitä 1–5 kertaa kasvokkain.

– Koska olemme valtakunnallinen hanke, keskustelen asiakkaiden kanssa myös Skypen välityksellä. Olemme ajatelleet, että tapaisin ihmisiä myös maakunnissa, koska kierrän siellä muutenkin.

Sähköpostipalvelua ei ole toistaiseksi annettu.

– Meilityöskentely on aikaa vievää. Suhtaudun tosi suurella vakavuudella sähköpostilla vastaamiseen. Meilin äänensävyn voi tulkita monella tavalla ja vastaus voi saada merkityksiä, joita ei ole tarkoitettu. Sähköpostipalvelun tarjoamista mietitään kenties tulevaisuudessa, mutta se ei ole mahdollista näillä resursseilla.

Terhi vastaa myös rakkaussuhdetoiminnan sisältöjen kehittämisestä.

– Kehitin aiemmassa työssäni Parisuhde Katajassa vertaistoimintaa tukemaan sateenkaari-ihmisten pari- ja rakkaussuhteita. Työ on siirtynyt Perhesuhdekeskuksen hallinnoimaksi.

Rakkaussuhdetoiminnasta puhutaan, koska myös polyamoriset ovat tervetulleita toimintaan.

– Emme halua rajata ketään ulkopuolelle.

Terhi näkee työssään, ettei asenneilmapiiri sateenkaari-ihmisiä kohtaan ole täysin hyväksyvä.

– Tässä työssä ottaa koville sen ymmärtäminen, että jotkut joutuvat taistelemaan seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä takia.

Terhi pitää työnsä innostavimpana asiana ihmisten kohtaamista. Hän haki nykyistä työtään ensisijaisesti siksi, että saisi kohdata ihmisiä enemmän kuin aiemmassa työpaikassaan.

– Ihminen haluaa tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja arvostetuksi juuri sellaisena kuin on. Se toteutuu parhaiten kohtaamalla, pysähtymällä ihmisen kanssa hänen asioidensa äärelle. Se on ihanaa!

Kohtaaminen oli ehdoton edellytys Terhin työskennellessä uransa alussa Helsingin Diakonissalaitoksella ja A-klinikkasäätiöllä 20 vuoden ajan huumeperhe- ja huumetyössä. Hänellä on myös sairaanhoitajan koulutus.

Hienointa hänestä on mahdollisuus kohdata itsensä ja kasvaa ihmisenä toisten ihmisten rinnalla.

– Aina kun puhun ammattilaisille, suosittelen, että päästäkää asiat ihan pikkiriikkisen ihonne alle. Pyydän kuulijoita hetken miettimään, millaista rakkaussuhdetta etsisit, jos olisit vapaa kaikesta yhteiskuntasi, kulttuurisi ja lähipiirisi arvomaailmasta. Sekin on arvokas huomio, että asiat ovat hyvin nykyisellään. Mutta se on silloin tietoista.

Hankkeen aikana etsitään peruspalveluissa työskenteleviä työntekijöitä, jotka kohtaavat sateenkaari-ihmiset yhdenvertaisesti.

– On olemassa ihania ammattilaisia ja hyviä palveluita, mutta tieto on hajallaan eikä tavoita kaikkia.

Hankkeen loppupuolella on tarkoitus laatia materiaalia ammattilaisten käyttöön.

Terhi toivoisi, että jokainen terveydenhuollon yksikkö ja jokainen hoitaja miettisi, miten toteuttaa yhdenvertaisuutta.

– Yhdenvertaisuuslaki ei vain kehota meitä toimimaan yhdenvertaisesti, vaan edistämään sitä.

www.perhesuhdekeskus.fi

Perhesuhdekeskuksen puhelinpalvelu on avoinna maanantaisin klo 15–17 ja perjantaisin klo 8–10 numerossa 050 444 4446.

Teksti Ulla Ojala