”Pitää uskaltaa olla pikkutuhma”, sanoo Kotkan Ruusua esittävä kaupunkiopas

Eläkkeellä oleva bioanalyytikko Satu Sokura opastaa Kotkaan saapuvia turisteja.

Kuvateksti
Kotkan Ruusua esittäessään Satu Sokura, 70, pukeutuu punaiseen ja mustaan. Kuva: Linda Varoma

Rooliopas Satu Sokura saapuu merimiesravintola Kairoon keinuvin askelin ja punaista puuhkaa heilutellen. Hän tervehtii yleisöä intensiivisellä katseella ja aloittaa Kotkan Ruusun tarinan.

”Hyvää iltaa vieraat, ja varsinkin miehet. Heistähän minä aina olen tykännyt. Naiset eivät minusta pidäkään, koska olen komea nainen, jota miehet katselevat. Kuljen kaupungilla korkokengät jalassa, hieno leveälierinen hattu päässä ja huulet punattuina. Hajuveden tuoksu leijuu ympärilläni.”

Yleisö saa tietää, että Kotkan Ruusuksi kutsuttu nainen piti parturiliikettä Kotkan Satamakadulla 1940–1960-luvuilla.

”Siellä kävi merimiehiä siistiytymässä ennen ravintola Kairoon menoa. Onhan sitä kaikenlaista sattunut ja tapahtunut!”

Satu aloitti Kotkan oppaana vuonna 1999. Vasta opastusten myötä Raumalta kotoisin oleva Satu löysi kunnolla Kotkan kiinnostavat asiat.

”Monelle on yllätys se, että Kotkan seutu oli 1700-luvulla pitkään Venäjän aluetta. Ruotsinsalmen taistelusta on nyt hieno näyttely Merikeskus Vellamossa.”

Ennen rooliopastusta Satu kertaa aina tarinan, sillä faktat pitää olla oikein, vaikka ne esitetään viihdyttävästi.

Rauhallisista keskisuomalaisista ei tiedä, menikö hyvin vai huonosti.

Jonain päivänä jännittää, toisena ei. Mitä kauemmin Satu on opastanut, sitä paremmin hän on oppinut mielestään lukemaan ihmisten ilmeitä.

”Mutta rauhallisista keskisuomalaisista ei tiedä opastuksen kuluessa eikä sen jälkeenkään, menikö hyvin vai huonosti. Savolaiset taas lähtevät heti mukaan esitykseen ja näyttävät tunteensa. Pääkaupunkiseutulaiset ovat kiinnostuneita historiasta.”

Sadun suosikkirooli on Rauman murteella puhuva lastaaja-kahvimuija Enni Sopanen.

”Siihen ei tarvitse tälläytyä. Kahvimuija tuo tuulahduksen 1950-luvun Kotkan satamasta ja naisahtaajien työstä ja elämästä. Kotkan Ruusu ei sovi esitettäväksi ihan joka paikassa, koska siinä pitää uskaltaa olla pikkutuhma.”

www.kotkaguides.fi

Teksti Reija Ypyä