Sairaanhoitaja Fazerilla: Oma työterveyshuolto on ylpeytemme

Suomessa on alle sata työpaikkaa, jolla on oma työterveyshuolto. Sairaanhoitaja Marie Hanhela työskentelee niistä yhdessä.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Marie Hanhela ja työfysioterapeutti Tuija Laukkarinen ovat työkavereita Fazerin työterveyshuollossa. Kuva: Kirsi Tuura

Vantaan Vaaralassa sijaitseva Fazerila on monille luokkaretkeläisille tuttu suklaaparatiisi.

Siellä valmistetaan suklaata, leivotaan keksejä ja leipää. Osa konvehdeista tehdään käsin. Tiloissa toimii vierailukeskuksen kahvila ja henkilöstöravintola. Työntekijöitä tontilla on yhteensä noin 1   500.

Heitä varten on oma työterveyshuolto, jonka kahdeksan hengen tiimissä työskentelee sairaanhoitaja Marie Hanhela. Fazerin työterveyshuollolla on pitkät perinteet: se on viettänyt jo 107-vuotissynttäreitään.

– Vaikka moni asia on automatisoitu, työ tuotannossa on edelleen fyysistä. Toistotyötä on kevennetty esimerkiksi työpäivän sisäisellä työkierrolla. Joitain työtehtäviä vaihdetaan tunnin välein, Marie kertoo.

Marie vuorottelee työterveyshuollon toisen sairaanhoitajan kanssa: toinen ottaa vastaan päivystyspotilaita aina viikon kerrallaan ja toinen on sen aikaa vastaanotossa, jossa hoidetaan ajanvarausta ja hallinnollisia töitä.

Työterveyshuollossa on kaksi työterveyslääkäriä, kolme työterveyshoitajaa, kaksi sairaanhoitajaa ja työfysioterapeutti. Työpsykologin palvelut ostetaan ulkopuolelta.

Marie aloitti Fazerilla syksyllä 2015 ja on viihtynyt hyvin. Sitä ennen hän työskenteli Hämeenlinnassa keskussairaalan päivystyksessä.

– Tässä työssä voi nähdä jotakin samaa: me hoidamme potilaat, jotka sisään kävelevät. Tämä on vähän kuin perusterveydenhuollon arkea.

Tyypillisiä hoidettavia ovat tuki- ja liikuntaelinvaivat ja tietysti flunssat. Hoitajat kannustavat tekemään tapaturma­ilmoituksen pienestäkin venähdyksestä, jotta työturvallisuusriskeihin päästään käsiksi.

Fazerilla voi olla kaksi päivää sairauslomalla esimiehen luvalla. Sairausloman tarvetta voi arvioida hoitaja puhelimessakin. Akuutteja erikoissairaanhoito­tapauksia tulee harvoin.

– Ihan jokunen flimmeri, ruusu ja anafylaktinen sokki on ollut. Sisäinen konsultaatio toimii hyvin. Olemme aina ovet auki, kun huoneessa ei ole potilaita. Pystyn kysymään joustavasti neuvoa lääkäriltä tai vaikka fysioterapeutilta.

Sairaanhoito on työterveyshuollossa ekstraa, vaikka moni työnantaja siitä huolehtiikin. Lakisääteisesti työnantajan velvollisuus on järjestää ennalta ehkäisevä työterveyshuolto.

Ennalta ehkäisyä on monenlaista. Tuotannossa moni tekee kolmivuorotyötä. Fazer ja työterveyshuolto ovat mukana Työterveyslaitoksen tutkimushankkeessa, jossa vuorotyöläiset ovat kokeilleet unettomuuden lääkkeettömiä hoitomuotoja.

Lakisääteisiä määräaikaistarkastuksia tehdään vuorotyön, jauhopölyn ja melun vuoksi. Lisäksi ikäryhmätarkastukset tehdään 35–55-vuotiaille viiden vuoden välein ja yli 55-vuotiaille kolmen vuoden välein.

Riskiryhmään kuuluville järjestetään Sinistä kuntoutusta, jossa työssä jaksamista vahvistetaan monin tavoin.

Tuotannossa jokainen saa turvakengät ja tarvittaessa yksilölliset tukipohjalliset. Fazerilassa on myös tuliterä kuntosali ja ohjattuja jumppia. Henkilöstöä varten on palkattu oma hyvinvointiasiantuntija, liikuttaja.

Haastatteluviikolla Marie oli vastaanottovirkailijan tehtävissä. Sairaanhoitajalle pääsee pääsääntöisesti samana päivänä tai viimeistään seuraavana. Akuutit tapaukset menevät muiden edelle. Jos aikoja ei enää ole, luukulla olevakin voi katsoa tilanteen.

– Tänään olen hoitanut ajanvarausta ja muutenkin puhelinliikennettä. Katsoin salmonella-vastaukset. Vastaan myös työterveyshuollon taloushallinnosta.

Marie valmistui maaliskuussa trade­nomiksi. Tutkinnon hän suoritti kahdessa vuodessa verkko-opintoina.

– Halusin tutkinnon, koska olin tehnyt monia alan töitä jo käytännössä. Täällä näkee liiketoimintaa läheltä, se alkoi kiinnostaa.

Vuotta rytmittävät juhlapyhät: Mignon-munia aletaan tehdä pääsiäiseksi jo alkutalvesta. Joulusuklaan sesonki alkaa heinäkuussa, joten maaliskuussa rekrytoidaan kiivaasti kesäsijaisia. Sairaanhoitaja tekee rekrytoinnin kanssa yhteistyötä ja koordinoi työhöntulotarkastukset.

Marie on myös potilastietojärjestelmän pääkäyttäjä ja Kanta-arkiston hoitaja.

– Peukaloita ei tarvitse pyöritellä. Tykkään monipuolisista työtehtävistä ja vaihtelevista päivistä. Meillä on hyvä yhteishenki.

Oma työterveyshuolto on nykyään­ harvinaista herkkua. Työ­terveyslaitos ja sosiaali- ja terveys­ministeriö ovat tekemässä laajaa tutkimusta siitä, kuinka työterveyshuolto on Suomessa järjestetty. Työterveyslaitoksen tietokannasta löytyy 71 työpaikkaa, jolla on oma työterveyshuolto. Luku täsmentyy, kun tutkimus valmistuu.

Marie pitää etuna sitä, että he ovat lähellä työntekijöiden arkea. Työterveyshuolto tuntee työympäristön hyvin ja siellä voi poiketa vaikka ruokatunnilla. Myös yhteistyö työnantajan kanssa on mutkatonta.

–  Oma työterveyshuolto on valtti. Tästä ollaan ylpeitä.

Fazerilassa on oman työterveyshuollon lisäksi oma päiväkoti.

– Lapseni on siellä hoidossa. Olen siitä tosi onnellinen.

Työpaikalla tuoksuu makea, konvehtikulhoja on siellä täällä. Maistuuko suklaa vielä?

– Makeahammasta ei enää juuri kolota. Konvehtikippo on työterveyshuollossa siirretty kaappiin, mutta uutuuksia on aina kiva maistaa.

 

Työpäiväni

Flunssaa ja tule-vaivoja

Klo 8 Puhelinpäivystys, johon osallistuvat kaikki hoitajat ja jossa teemme hoidon tarpeen arviointia ja varaamme päivystysaikoja. Päivystysvastaanoton lista täyttyy yleensä edellisen ja elettävän päivän aikana. Akuutteja potilastapauksia otan vastaan jo puhelinpäivystyksen aikana.

Klo 9 Varsinaiset vastaanottoajat alkavat. Aamupäivällä käy flunssapotilaita, rokotettava, korvasärkypotilas ja tapaturmainen haavahoidettava. Vastaanottojen välissä puran laboratorio- ja röntgenvastauksia sekä käyntipalautteita asiakkaiden tietoihin. Kirjaan faksilla tulleet salmonella-vastaukset henkilöstöjärjestelmään.

Klo 11.30 Aamupäivä hurahtaa vauhdilla ja pidämme yhteisen lounaan.

Klo 12 Vastaanotolla käy tule-oireisia ja vastaanottojen välissä otetaan lääkärin vastaanoton potilaista pikalaboratoriokokeita ja ekg. Iltapäivällä käy virtsatieinfektiosta kärsivä potilas, josta konsultoin työterveyslääkäriä.

Klo 15 Listan viimeinen asiakas on valmis. Haen iltapäiväkahvin. Teen kesken jääneet kirjaukset loppuun.

Klo 15.45 Työterveysasema sulkeutuu. Siistin työpöydän ja -välineet seuraavaa päivää varten.