Sotkun munkkien leipomisessa on kivaa haastetta, sanoo sotilaskotityöstä eläkkeellä innostunut sairaanhoitaja

Maire Kainulainen on opetellut pyöräyttämään laitosmaiset määrät munkkeja.

Kuvateksti
Välillä Maire Kainulainen työskentelee sotilaskotiautossa. Se tarjoaa varusmiehille kahvilapalveluita metsäleireillä ja muun muassa kutsunnoissa.
Kuva: Tomi Aho

Maire Kainulaista ilahduttaa nuorista varusmiehistä ja -naisista huokuva kiitollisuus, kun he alkavat ymmärtää, että sotilaskoti pyörii pitkälti vapaaehtoisvoimin.

”Tulee lämmin ja palkitseva tunne, kun he tulevat kiittämään, että joku tekee ilmaista työtä aivan heitä varten.”

Maire, 67, alkoi harrastaa sotilaskotitoimintaa Tampereen Seudun Sotilaskotiyhdistyksessä, kun hän jäi neljä vuotta sitten eläkkeelle sairaanhoitajan töistä.

”Työssäni olin tekemisissä pääasiassa ikäihmisten kanssa, joten eläkkeellä halusin päästä kokemaan, millaista on nykynuorten elämä. Pidin työtäni hyvin merkityksellisenä, ja tämä on samalla tavalla mielekästä.”

Pirkkalan sotilaskoti sijaitsee Tampere-Pirkkalan lentoasemalla Satakunnan lennoston alueella. Sotilaskoti on lennostossa palvelevien varusmiesten ja reserviläisten olohuone, jossa voi tavata ystäviä ja sukulaisia.

Näkyvin ja tunnetuin osa sotilaskotisisarten toimintaa on pyörittää sotilaskodin kahvilapalveluita arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Maire on tämän tarjoilujaoston jäsen. Leipomisvuorossa ollessaan hän on oppinut muun muassa pyöräyttämään laitosmaiset määrät munkkeja. Välineet eivät olleet ennestään tuttuja.

”Siinä on kivaa haastetta.”

Käsityöjaostoonkin Maire liittyi, vaikkei ole koskaan ollut käsityöihminen. Jaostossa tehdään tuotteita myyjäisiin.

”Tämä on todella monipuolista: olen saanut kerralla monta harrastusta.”

Maire on mukana sotilaskotityössä viikoittain.

”Työvuorolistat laaditaan aina kolmeksi kuukaudeksi. Jos jollekulle tulee este, vapautunut vuoro napataan heti Whatsapp-ryhmässä.”

Kaikilla sotilaskotisisarilla on tekemisen meininki, Maire kehaisee. Esimerkiksi korona-aikana he kehittivät uuden palvelun: karanteenissa ja sairaana olevat varusmiehet laativat ostoslistat, ja sotilaskotisisaret toimittavat niissä mainitut tuotteet sotilaskodista kasarmille.