Urheilutoimittaja teki uutisen röntgenhoitajien koulutuksesta – ja laittoi itsekin hakupaperit vetämään

”Toiveeni on olla hyvä duunari, ei muuta”, sanoo Jari Stolt.

Kuvateksti
Jari Stolt katsoo mielellään jalkapalloa, mutta enää hänen ei tarvitse miettiä, mitä pelistä kirjoittaisi.
Kuva: Tuomo Ylinärä

Vilkkaina urheilupäivinä lauantaisin toimittaja Jari Stolt saattoi reissata eri lajien kisoissa aamusta iltaan. Joskus jutun kirjoittamiseen jäi aikaa vain vartti.

”Niin kävi yleensä silloin, kun Haaparannalla pelattiin jääpalloa. Matsit loppuivat vain hiukan ennen kuin sanomalehti lähti painoon. Naputtelin uutisen kentän reunalla pikavahtia”, kemiläinen Jari kertoo.

Alun perin Jari tuli Pohjolan Sanomiin töihin oppisopimuksella 1980-luvun lopussa, ja hänen tehtäviinsä kuului lehden taittaminen. Vielä silloin sanomalehden ulkoasu tehtiin saksitaittona eli käsin leikkaamalla ja liimaamalla.

”Kun homma muuttui tietokoneella tehtäväksi, opin sen nuorena miehenä nopeasti. Sen huomasi päätoimittajakin. Hän lupasi kouluttaa minut urheilutoimittajaksi, jos opettaisin tietokoneohjelman talon sisällä muille toimittajille.”

Jari viihtyi urheilutoimittajana mainiosti, kunnes media-alan yt-neuvottelut ja irtisanomiset alkoivat yleistyä 2010-luvulla.

”Tuli kustannuspaineita ja työnkuva muuttui hiillostavaksi. Pikkuhiljaa ymmärsin, että tästä työstä en tule jäämään eläkkeelle.”

Mieleeni muistui, että vaimoni työkaveri oli joskus lausahtanut, että minusta tulisi hyvä röntgenhoitaja.

Vuonna 2013 Jarikin sai kouraansa irtisanomispaperin. Sitä seurasi puolen vuoden irtisanomisaika, jolloin palkka juoksi mutta velvoitetta työntekoon toimituksessa ei ollut. Puolen vuoden aikana Jari kouluttautui taksinkuljettajaksi, mutta työskenteli myös tutussa toimituksessa.

”Kerran töissä sain käsiini tekstin, jossa kerrottiin, että Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelle aletaan vuonna 2015 kouluttaa röntgenhoitajia ja bioanalyytikoita.”

Jari muokkasi tekstistä lehteen uutisen – ja päätti myös hakea koulutukseen.

”Mieleeni muistui, että vaimoni työkaveri oli joskus lausahtanut, että minusta tulisi hyvä röntgenhoitaja.”

Liki varma työpaikka

Röntgenhoitajan opinnoissa Jaria houkutteli niiden avulla aukeava lähes varma työpaikka sekä se, että valtaosan opinnoista saattoi suorittaa kotona tietokoneen välityksellä. Käytännön harjoittelujaksot pystyi tekemään Kemissä, kotikaupungissa.

Jari ei ollut aiemmin ajatellut päätyvänsä hoitoalalle, mutta röntgenissä häntä kiinnosti tekniikan ja asiakaskontaktien yhdistelmä.

Pääsykokeita varten hän pyysi henkilökohtaista valmennusta tutulta radiologiaan erikoistuneelta lääkäriltä.

”Ja kyllähän ne pääsykokeet sitten hyvin menivätkin. Sain haastattelusta täydet pisteet ja tulin valituksi kolmikymmenpäiseen röntgenhoitajaopiskelijaporukkaan.”

Vuonna 2017 Jari alkoi tehdä opintojen ohella alan töitä Länsi-Pohjan keskussairaalassa, jossa oli huutava pula röntgenosaajista.

Sillä tiellä hän on edelleen.

Hyvä duunari, ei muuta

Jari kiittää työporukkansa yhteishenkeä ja työjärjestelyitä.

”Teen maanantaista perjantaihin aamu- ja iltavuoroja sekä kolmen viikon aikana 2–3 yöpäivystystä, joissa lähes poikkeuksetta myös tulee hälytyksiä. Hienoa on se, että saan omistaa viikonloput perheelle ja harrastuksilleni.”

Sosiaaliset taidot ovat journalistina kehittyneet, mistä on ollut iloa ja hyötyä.

Urheilutoimittajan ja röntgenhoitajan työstä ei Jarin mukaan kovin paljon löydy yhtäläisyyksiä, mutta haastattelijan roolissa saa olla molemmissa. Tutkimuksesta ja tutkittavasta riippuen röntgenhoitaja kyselee esimerkiksi allergioista, raskaudesta, avuntarpeesta tai peloista.

”Sosiaaliset taidot ovat journalistina kehittyneet, mistä on ollut iloa ja hyötyä.”

Jari uskoo viihtyvänsä röntgenhoitajana eläkeikään saakka, vaikka palkka onkin edelliseen työhön verrattuna selvästi pienempi.

”Olen päässyt magneettiryhmään sekä kouluttautunut vastaanottamaan lääkelupiin liittyviä näyttöjä.”

Koska Säteilyturvakeskus edellyttää ammattihenkilöstöltä täydennyskoulutuksen käymistä, tietoihin ja taitoihin tulee automaattisesti koko ajan päivitystä.

”Toiveeni on olla hyvä duunari, ei muuta.”