Yrittäjä tahtoo kohdata vanhuksen kiireettä

Me emme tee vanhuksen luo vartin pikakäyntejä, sanoo kotihoitoyrittäjä Taija Tetri-Kivikangas.

Kuvateksti
Kun asiakkaina on pääasiassa ikäihmisiä, joka päivään liittyy yllätyksiä, sanoo Taija Tetri-Kivikangas. Kuva: Jaakko Martikainen

Meistä voi tulla nopeasti vanhukselle todella tärkeitä, kertoo Taija Tetri-Kivikangas. Joskus sairaalan päivystyksestä on tullut Taijalle puhelu, sillä sinne joutunut vanhus on merkinnyt hänet lähiomaiseksi. Muita niin läheisiä ei ole.

Taijalla on melko tuore terveys-, hoiva- ja kotipalveluyritys Hyvinkäällä. Hän haluaa tehdä työnsä hyvin, kiireettömästi ja kohdaten. Vartin piipahduksia yritys ei tee, sillä vanhuksen kohtaamiselle halutaan antaa aikaa.

Muutaman vuoden aikana yrittäjä on päässyt osaksi monenlaista arkea. Hän on jopa tehnyt rikosilmoituksen vanhuksen kanssa, kun tätä oli huijattu.

– Välillä kohtaan sellaista yksinäisyyttä, että sydäntä särkee. Merkityksellisyyden tunne on ihmiselle tärkeä. Surullisinta on, jos vanhus vain odottaa kuolemaa. Toisaalta on myös niitä, joilla asiat on ok, on omaisia lähellä ja talous kunnossa.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Taija työskenteli pitkään kouluterveydenhoitajana. Kolme vuotta sitten hän jäi opintovapaalle opiskelemaan ylempää amk-tutkintoa johtamisesta. Toisena koulupäivänä hän huomasi, että alkamassa on yrittäjyyskurssi. Sekä Taijan isoisä että isä ovat yrittäjiä, ja hän ilmoittautui kurssille heti.

– Olin niin innoissani. Opettajat olivat tosi kannustavia, sain pallotella ideoita heidän kanssaan. Opiskelin Diakissa, mutta yrittäjyysopinnot olivat Haaga-Heliassa. Perustin jo silloin oman toiminimen.

Toiminta lähti käyntiin vauhdikkaasti ja pian Taija huomasi, että kalenteri oli täynnä ja hän joutui sanomaan eioota.

– Tajusin, etten pärjää yksin. Päätin palkata ensimmäisen työntekijäni.

Nyt Terveydelle Oy työllistää jo kaksi terveydenhoitajaa ja kolme lähihoitajaa, joista yksi opiskelee geronomiksi.

– Aluksi murehdin, mitä asiakkaat ajattelevat, kun se en olekaan enää minä, joka tulee käymään, mutta hyvin he ovat sen ottaneet. Onneksi olen löytänyt tosi ihania työntekijöitä. He ovat sitoutuneita ja innostuneita. Kun aloitin, olin tosi yksin. Nyt minulla on työporukka ympärilläni, vaikka toki olen vastuussa kaikesta.

Kun asiakkaina on pääosin ikäihmisiä, joka päivään liittyy yllätyksiä. Tarvittaessa lähdetään päivystykseen tai tilataan ambulanssi. Viikoittain tulee tilanteita, joissa pitää varata aika omalääkärille terveyskeskukseen tai yksityiselle.

Asiakkuuksia on tällä hetkellä noin 50. Osa asuu yksin, osa on pariskuntia. Joidenkin luona käydään kerran viikossa, toisten luona parikin kertaa päivässä. Eniten yritys tekee tunnin käyntejä, toiseksi eniten kahden tunnin käyntejä.

Asiakkaat löytävät Taijan yrityksen monia reittejä. Kaupungin kotiutustiimi vinkkaa, puskaradio toimii, joku huomaa mainoksen Aamupostissa. Osa on sellaisia, jotka eivät ole vielä oikeutettuja kaupungin palveluihin. Jotkut haluavat ostaa palvelun yksityiseltä.

Joka asiakkaalla on kaksi omahoitajaa, joiden kanssa tullaan tutuiksi. Useimmiten hoitajat käyvät kodeissa yksin, mutta raskaisiin siirtoihin ja tilanteisiin, joissa on väkivallan uhkaa, varataan kaksi hoitajaa.

Useimmiten asiakkaat tarvitsevat apua lääkehoidossa. Hoitajat pistävät injektioita, ottavat verikokeita ja antavat ravitsemusneuvontaa. Myös suihkutus, ulkoilu, kotiaskareet, apteekki- ja kauppa-asiointi hoituu. Asiakkaiden mukana käydään esimerkiksi syöpätutkimuksessa, haavahoidoissa tai muistipoliklinikalla. Joskus lähdetään yhdessä vaikka kahvilaan tai mansikkatilalle. Jonkin verran yritys sijaistaa omaishoitajia. Palvelusta saa kotitalousvähennystä, ja Taija työntekijöineen auttaa sen hakemisessa. Uutta on seniorikerho, joka kokoontuu kerran kuussa.

– Yritämme auttaa kaikessa. Otamme vaikka ruuvimeisselin käteen, jos on tarve.

Taija on koulutukseltaan terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja. Parhaillaan hän opiskelee muistihoitajaksi. Myös seksuaalineuvojan osaamiselle on ollut käyttöä. On asiakkaita, jotka ovat kokeneet lapsuudessaan tai nuoruudessaan traumaattisia seksuaalisuuteen liittyviä asioita, joista he eivät ole aiemmin puhuneet kenellekään. On ollut helpottavaa, kun niitä on voinut purkaa sanoiksi.

 Työntekijöiden työnkuvia on mietitty kunkin osaamisen ja kiinnostuksen mukaan.

– Yritän tehdä työvuorolistat niin, että siirtymiin on kunnolla aikaa ja myös kirjaamiselle jää aikaa. On kaikkien etu, että työntekijät jaksavat hyvin.

Yrityksellä on valoisat tilat Hyvinkään pääkadun varrella. Kello alkaa tulla neljä, ja muutama työntekijä tuo päivän päätteeksi lääkkeet lukolliseen kaappiin.

Samoissa tiloissa toimii jalkahoitola. Toiselta yrittäjältä saatava vertaistuki on tärkeää – toimitilatkin etsittiin yhdessä.

Taijan oma työnkuva on elänyt. Enää hän ei ehdi tehdä niin paljon asiakastyötä, kun hallinnolliset työt ja esimerkiksi työvuorosuunnittelu vievät aikaa.

– Oma työviikkoni on helposti 50 tuntia. Töitä olisi niin paljon kuin vain jaksaisi tehdä. On ollut pakko opetella sanomaan ei.

Taija rajasi tämän vuoden alussa, että yritys toimii arkisin 8–18. Muina aikoina työpuhelin on kiinni.

– Yrittäjyyteen mahtuu kaikenlaisia päiviä. Yritän elää hetkessä ja ilahduttaa asiakkaita. Se voi tarkoittaa vaikka sitä, että poikkeamme asiakkaan kanssa kahvilla samalla, kun käymme apteekissa uusimassa reseptejä.

Viisi vinkkiä

Taijan neuvot yrittäjyyttä harkitseville

1 Uskalla tavoitella unelmia! Älä juutu tuttuun ja turvalliseen. Suunnittele huolella toimintasi ja selvitä, oletko oikeutettu starttirahaan. Hae apua uusyrityskeskuksesta tai yritysvoimalasta. Itse olen saanut apua Tehyn yrittäjäjaostosta ja Suomen Yrittäjistä.

2 Mieti, minkä yritysmuodon valitset. Toiminimen vaihtaminen osakeyhtiöksi oli valtava työ. Paperitöissä kului useampi viikko, vaikka apuna oli hyvä tilitoimisto ja juristi. Viranomainen tulkitsi osakeyhtiön uudeksi yritykseksi ja esimerkiksi kaikki luvat piti hakea uudelleen.

3 Markkinoinnissa on kova työ. Olen jakanut iltalenkillä flaijereita, mainostanut lehdessä ja Facebookissa, käynyt messuilla ja seniorikerhoissa. Opettelin käyttämään Instagramia ja hämmästyksekseni jotkut vanhukset ovat löytäneet asiakkaikseni sitä kautta.

4 Muista oma jaksaminen. Kaikkeen ei voi revetä. Hektisinä aikoina rentoudun, kun pääsen villakoiramme kanssa metsään. Viime keväänä tein viiden päivän reissun yksin Kreikkaan. Se oli ihanaa!

5 Opettele hinnoittelemaan. Tein aluksi aika paljon ilmaista työtä, kun en kehdannut laskuttaa kaikesta. Perehdy menoihin ja tuloihin alusta asti, jotta osaat suunnitella toimintaasi.

Työn suola:

"Yrittäjyydessä on oma vapautensa. Voin tehdä asiat omannäköisesti, innostua ja kehittää. Ihmisläheinen asiakastyö on palkitsevaa. Esimiehenä on hienoa kuulla positiivista palautetta omista työntekijöistä. Voimme olla avuksi ja lisätä hyvinvointia, koen sen elämäntehtäväkseni."