Millariikka Rytkönen: Musiikki antaa voimaa ja saa adrenaliinin virtaamaan

Suosittele minulle biisiä ensi kevään neuvottelukierrosta varten, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

”Mun täytyy kävellä näin, mun täytyy kävellä näin”, lauloi Anssi Kela jo neljättä kertaa peräkkäin sen vuorokauden aikana radiossa. Olin vastavalmistunut kätilö ja tajusin, että oma synnytykseni oli kestänyt hyvin pitkään. Kesän 2001 hittibiisi täytti synnytyssalin ja kivun kuplassani kuuntelin tuota Kelan kasvutarinaa. Kappale jäi tunnemuistiini vahvasti: edelleen kun kuulen biisin alkutahtien kajahtavan, kyyneleet alkavat valua ja tunnen kiitollisuutta siitä, että kaikki kääntyi lopulta hyvin.

Myös Lordin Hard Rock Hallelujah muistuttaa jostakin paljon pysäyttävämmästä kuin Suomen ensimmäisestä euroviisuvoitosta. Palaan tuohon synnytyssalin yövuoroon hetkessä pelkän ensitahdin voimin.

Talvella 2018 kuuntelin moottoritiellä ajaessani kerta toisensa jälkeen biisiä Nothing’s gonna stop us now. Olin matkalla työehtoneuvotteluihin ja voimaannuttava kappale sai adrenaliinin virtaamaan niin, että perille päästyäni istuin neuvottelupöytään rohkeana ja päättäväisenä.

Titanicin matkustajat saivat pelastuneiden kertomuksien mukaan kuunnella orkesterin soittamaa rauhoittavaa musiikkia laivan kannella pelastustöiden aikana, aina laivan uppoamiseen saakka. Pienillä rumpalipojilla oli niin ikään strateginen tehtävä Yhdysvaltojen sisällissodassa. Suomalaisen iskelmän isä Georg Malmstén kertoi, että ”vasta sodassa opin täydellisesti käsittämään, mikä ääretön voima musiikissa ja laulussa on. En puhu propagandalauluista, sillä ne ovat luku sinänsä, vaan sellaisista lauluista, jotka voivat hetkeksi vapauttaa ajatuksemme karusta, kylmästä todellisuudesta.”

Uskon, että moni meistä tehyläisistä käyttää musiikkia tunteidemme kanavointiväylänä työssämme. Se tuo meille voimaa, lohtua ja turvaa. Se yhdistää ja auttaa purkamaan erilaisia fiiliksiä. Musiikki aktivoi oksitosiinijärjestelmäämme, ja sen tiedetään lisäävän ihmisten sosiaalista luottamusta ja kanssakäymistä.

Musiikki on merkityksellistä myös meidän tehyläisten asiakkaille. Dosentti Teppo Särkämö on esimerkiksi todennut, että musiikin merkitys ja vaikutukset säilyvät, vaikka Alzheimerin tauti olisi edennyt jo pitkälle. Hän kannustaa kokeilemaan musiikkia kaikessa muistisairaiden hoitotyössä, missä sen käyttö vain on mahdollista.

Itse suosittelin pitämissäni synnytysvalmennuksissa, että perheet kokoavat synnytystä varten oman soittolistan h-hetkeä varten. Edelleen tietyt kappaleet muistuttavat myös minua syntymän ihmeestä ja hetkistä, joita olen saanut jakaa työssäni ihmisten kanssa.

Musiikki on siis lääke ja näkymätön ase. Musiikki on niin paljon enemmän kuin vain musiikkia.

Minulla on sinulle toive: suosittele minulle biisiä ensi kevään soittolistalleni neuvottelukierrosta varten. Mitä biisejä mahtaakaan löytyä meidän yhteiseltä listaltamme, josta saamme voimaa, rohkeutta ja tahtoa sote-alan oman työehtosopimuksen saavuttamiseen, kiky-tuntien poistamiseen ja palkkatasa-arvo-ohjelman läpiviemiseen?