Millariikka Rytkönen: Myrskyn jälkeen nousee aurinko

Tehyn tehtävä on turvata teille etulinjaan mielenrauha siitä, että lopulta kaikki järjestyy myös hoitajan arjessa, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Tämä teksti on julkaistu Tehy-lehdessä 4/2020. Se on kirjoitettu 23.3.

Lukiessasi tätä elät nykyhetkeä. Sitä, jonne en täältä näe. Kirjoittaessani tätä sinulle en tiedä, mitä tapahtuu. Mutta tiedän, että lopulta kaikki järjestyy. Presidentti Mauno Koiviston kuolinilmoituksessa vuonna 2017 siteerattiin häntä itseään: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” Niin minäkin ajattelen nyt, vaikka en näe sinne, missä sinä nyt jo olet ja tiedät paremmin.

Muumit ovat puhutelleet minua aina. Muumiperheen syntyhistoriaan perehdyin vasta lukiessani Tove Janssonin elämäkertaa Tee työtä ja rakasta. Muumien maailma sai alkunsa talvisodan ahdistavina päivinä, ja jatkosodan aikana Toven kirjoitus päätyi kustantajalle. Kirja julkaistiin rauhan tultua tilanteessa, jossa todellisuus näyttäytyi toivottomalta. Tarinan ydin oli toisista välittäminen.

Muumipeikko on Tove Janssonin alter ego ja Tuu-tikki puolestaan Toven elämänkumppani Tuulikki Pietilä. Taikatalvi-kirjassa Tuu-tikki kertoo Muumipeikolle oman suhteensa elämään: ”Kaikki on hyvin epävarmaa ja juuri se tekee minut levolliseksi.” Elämäkerran mukaan Tove toisti tätä lausetta usein haastatteluissaan ja se nähdään yhdeksi hänen elämänfilosofiakseen. Tove hyväksyi elämän jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden.

Tätä kirjoittaessani en tiedä, miten työehtosopimusneuvottelut etenevät tai miten koronakriisi etenee. Mutta sen tiedän, että kaikella on aikansa. Tärkeintä on ihmisten terveys ja koronaviruksen voittaminen. Neuvottelupöytä ei katoa mihinkään ja sinne palataan lopulta. Me Tehyssä keskitymme palvelemaan ja tukemaan teitä, tärkeimpiä ihmisiä tämän kriisin keskellä. Osalle työmarkkinaosapuolia viime ajat ovat olleet peliä, mutta meille tehyläisille tämä on todellisuutta.

Teidät siellä etulinjassa voidaan vaatia jäämään ylitöihin. Lain ja työehtosopimusten mukaisia lepoaikoja voidaan lyhentää. Se ei kuitenkaan saa aiheuttaa vaaraa työturvallisuudelle tai teidän omalle terveydellenne. Meidän tehtävä Tehyssä on turvata teille etulinjaan mielenrauha siitä, että lopulta kaikki järjestyy myös hoitajan arjessa. Teidän auttamisenne on meille tärkeintä.

Teillä on nyt merkittävä tehtävä, jonka te ammattitaidolla hoidatte: te pidätte huolen suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Te suojelette sen tärkeimmän. Sillä lopulta suurin kaikesta on terveys.

Muumipappa totesi viisaasti: “Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.” Me selviämme tästä myrskystä yhdessä. Ja sen jälkeenkin nousee aurinko. Voimia sinulle tähän koko maailmaamme mullistavaan ajanjaksoon. Olen äärimmäisen ylpeä ja kiitollinen juuri sinun panoksestasi, arvoisa kollegani. Lupaan kulkea kanssasi läpi tämän kaiken. Yhdessä.