Menikö loma suorittamiseksi? Nämä kaksi neuvoa auttavat pääsemään pysyvästi eroon loma-ahdistuksesta

Kolumnisti Emmi Suomalainen kertoo satumaisesta suorittajasta, joka alkoi inhota lomiaan.

Kuva: Jari Lifländer

Olipa kerran 25-vuotias sairaanhoitaja, joka sai pitkään haaveilemansa neljän viikon kesäloman. Etukäteen ajateltuna kuukauden mittainen vapaa tuntui hänestä uskomattoman pitkältä. Niinpä hoitaja teki valtavasti suunnitelmia.

Hänen kalenterinsa pursuili kesäjuhlia, sukulointimatkoja ja mökkiviikonloppuja ystävien kanssa. Ja tietenkin myös kotona odotti kaikenlaista rästiin jäänyttä tehtävää: silmiinpistävimpinä esimerkkeinä pesemättömät ikkunat ja edelleen esillä olevat joulukoristeet.

Mutta ei hätää, hän ajatteli, kyllähän sitä neljässä viikossa ehtisi.

Loman lähestyessä hoitajaa alkoi ahdistaa. Hän ei yksinkertaisesti jaksaisi juhlia, ei sukulaisia, mökkireissuista tai siivousurakoista puhumattakaan. Työ oli puristanut hänestä kaikki mehut ja täyteen ladattu loma tuntui vain yhdeltä uudelta taakalta.

Mutta mitä teki sairaanhoitaja? Peruiko hän sopimansa menot tai jättikö kotinsa retuperälle? Ei. Hän suoritti lomansa yhtä velvollisuudentuntoisesti kuin työnsäkin.

Vuodet kuluivat, kesä- ja talvilomat seurasivat toisiaan, mutta vieläkään sairaanhoitaja ei ymmärtänyt, mikä oli pielessä. Sen sijaan hän alkoi inhota lomia, koska tunsi itsensä niiden aikana vielä normaaliakin uupuneemmaksi sekä oudolla tavalla ahdistuneeksi.

Kuulostaako tutulta?

Teinkö, mitä halusin vai mitä muut minulta odottivat?

Uskon, että nyt lomasesongin kääntyessä loppua kohden monet kamppailevat kertomuksen sairaanhoitajan tavoin eriasteisten ahdistuksiensa kanssa. Pohdituttaa, tuliko arvokas vapaa-aika käytettyä parhaalla tavalla. Teinkö, mitä halusin vai mitä muut minulta odottivat? Olisiko sittenkin ollut järkevämpää levätä festarireissun sijaan? Entä sainko aikaan mitään hyödyllistä?

Tällaiset ajatukset ovat inhimillisiä, mutta samalle ne todistavat, miten koukussa olemme suorittamiseen. Emme osaa luopua siitä lomallakaan. Emme osaa vain olla, ilman päämääriä ja tarkoitusta.

Annoin aikoinaan seuraavat neuvot tarinan sairaanhoitajalle eli itselleni. Loma-ahdistuksesta pääsee pysyvästi eroon, jos

1) tutustut ahdistukseesi. Se on sanansaattaja, joka jatkaa matkaa, kun sen viesti on kuultu.

2) et edes kuvittele käyttäväsi lomaasi hyödyllisesti.

Ja niin hoitaja vietti vuosilomansa miltei onnellisena ehkäpä elämänsä loppuun asti.

Emmi Suomalainen on sairaanhoitaja ja sanataiteen opiskelija, jota kiinnostavat ihmisyyden mysteerit. Siksi hän pysähtyy mielellään asiakkaidensa tarinoiden äärelle.