Millariikka Rytkönen: Pakopaikkani maailmasta

Jos en kykene lukemaan kirjaa, stressitasoni on liian korkealla, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kieritin pulkannarun kudotun ja hiukan huovuttuneen lapasen ympärille ja lähdin vetämään sinistä pulkkaa kohti kotia. Kyydissä oli iso putkikassillinen kirjaston kirjoja, enkä meinannut malttaa odottaa maailmoja, joihin pääsisin vain kömpimällä kerrossängyn yläpedille ja avaamalla kirjan kannen.

Kirjasto tasa-arvoisti minut, duunariperheen tyttären, muun maailman kanssa. Kirjat saivat minut uskomaan, että mikä vain olisi mahdollista.

Kirjat ja kirjoittaminen ovat edelleen oma pakopaikkani. Kun lapsena halusin kirjojen myötä nähdä koko maailman, nykyisin löydän kirjoista pakopaikan maailmasta. Kirjat ovat myös hyvä stressimittari. Jos en kykene lukemaan kirjaa, on stressitasoni liian korkealla ja pyrin puuttumaan tilanteeseen vähentämällä stressitekijöitä.

Helsingin yliopiston aivotutkija, professori Minna Huotilainen muistuttaa, että lukeminen vaikuttaa myös fyysiseen olotilaan positiivisesti. Lukiessa syke ja verenpaine laskevat ja samalla keho palautuu ja rentoutuu. Aivotutkijan näkökulmasta kirjan kuuntelu ja lukeminen ovat eri asioita. Lukiessa keskittyminen ja rauhoittuminen onnistuvat paremmin, ja siksi Huotilainen suosittelee sekakäyttöä: kuuntelun lisäksi kannattaa myös lukea kirjoja.

Kun toimittaja Kirsikka Otsamo huomasi, ettei enää jaksanut keskittyä romaanin lukemiseen, hän huolestui ja kysyi vinkkejä Huotilaiselta. Aivotutkija muistutti, että lukemiskyvyn palauttaminen on paitsi tavan vahvistamista myös keskittymiskyvyn treenaamista. Kun hyppää toiseen maailmaan, stressi vähenee. Unen laatukin voi parantua lukemisen ansiosta.

Meille työelämässä paahtaville Huotilainen antaa konkreettisen vinkin: jos haluaa työpäivän keskelle luksustauon, kannattaa lukea kirjaa. Lukeminen on hyvinvointiteko aivoille, hän muistuttaa.

Tiedän, että meidän alallamme tämä on utopiaa, mutta itse pyrin lukemaan työajan ulkopuolella aina kun mahdollista. Kun kerroin tänä vuonna kahlaamieni kirjojen määrän alkusyksystä Instagramissa, moni teistä ihmetteli, millä ihmeen ajalla luen niin paljon. Vastasin, että en siivoa, en neulo islantilaisneuleita, en katsele televisiosta Tanssii tähtien kanssa -kisailua enkä treenaa maratonille. Minä luen.

Tänään kävin taas hamstraamassa kirjoja alkavaa syyslomaani varten. Oma lomasuunnitteluni alkaa aina kirjoista, vasta sen jälkeen seuraa kaikki muu. Kirjojen ansiosta pääsen lomallani omalta kotisohvaltani, minne tahansa haluan.

Koska sinä olet viimeksi raivannut kokonaisen päivän lukemiselle?