Keuhkosyöpä ehtii ennen aidsia

Tupakoivat hiv-potilaat kuolevat keuhkosyöpään todennäköisemmin kuin aidsiin.

Kuvateksti
Tiuha sauhuttelu kasvattaa hiv-potilaan riskiä kuolla keuhkosyöpään ennen aidsia. Kuva: Annika Rauhala

Nykyaikaisten yhdistelmälääkitysten ansiosta hiv-potilaat kuolevat viruksen aiheuttamiin sairauksiin yhä harvemmin. Merkittäväksi kuolinsyyksi ovatkin nousseet tupakoinnin aiheuttamat sairaudet – varsinkin keuhkosyöpä.

Tuoreen yhdysvaltalaisen JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tupakoivat hiv-potilaat menehtyvät keuhkosyöpään kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin aidsiin. Arvio perustuu tietokonemallinnukseen.

Mallinnuksen perusteella lähes 30 prosenttia paljon tupakoivista 40-vuotiaista hiv-potilaista sairastuu keuhkosyöpään ennen kuin ehtivät täyttää 80 vuotta. Myös vähäisempi tupakointi lisää keuhkosyöpää, mutta ei yhtä voimakkaasti.

Tupakoinnin 40-vuotiaana lopettaneiden sairastumisriski on selvästi pienempi, sillä heistä vain noin 4–8 prosenttia sairastuu keuhkosyöpään. Koko ikänsä savuttomista sairastuu vain 1–2 prosenttia, tutkijat arvioivat. Mallinnuksessa oletettiin, että potilaat noudattavat hiv-lääkityksiään.

Tulokset ovat uskottavia, sillä hiv-infektio itsessään altistaa monille syöville, kuten keuhkosyövälle.  Infektio yhdistettynä tupakointiin suurentaa riskejä entisestään. Arviolta 40 prosenttia yhdysvaltalaisista hiv-potilaista tupakoi.

Hiv-tartunnan saa vuosittain noin 2 miljoonaa ja sitä sairastaa lähes 40 miljoonaa ihmistä. Suomessa tartunnan saaneita on noin 3 800 ja uusia tapauksia todetaan nykyään 150–180 vuodessa. Puolet tartunnoista saadaan heteroseksissä. Huomattava osa suomalaisten tartunnoista liittyy matkailuun.

Uutispalvelu Duodecim