Kontrolloiva kumppani saattaa valvoa kaikkea, mitä toinen tekee kännykällä

Jotkut eivät voi käyttää edes koulun Wilmaa, ettei olinpaikka paljastuisi, sanoo Louna Hakkarainen.

Kuvateksti
Teknologia on tuonut loputtomasti lisää keinoja kumppanin vainoamiseen, sanoo digiväkivaltaan perehtynyt Louna Hakkarainen. Kuva: Annika Rauhala

1. Olet hankepäällikkö Naisten Linjalla. Teet työtä digitaalisen väkivallan poistamiseksi. Mitä digitaalinen väkivalta on?

Se voi olla jatkuvaa ei-toivottua soittelua tai viestittelyä ex-kumppanille. Se saattaa olla kumppanin sosiaalisten suhteiden kontrollointia: kenelle viestit, kenen postauksesta somessa tykkäät? Tavallista on vakoilu eli paikantaminen tai sivuhistorian kyttääminen. Digiväkivalta voi olla kostopornoa kuten intiimien kuvien levittämistä tai salakuvaamista. Väkivallan välineenä käytetään digitaalisia teknologioita.

2. Millä tavalla tekniikan kehitys on muuttanut lähisuhdeväkivaltaa?

Se on tuonut loputtomasti keinoja verrattuna lankapuhelinten aikaan. Kumppania voidaan jäljittää vaikka kadonneen lemmikin tai kadonneiden avaimien paikannukseen käytettävillä välineillä. Vakoiluohjelmat kuulostivat minusta science fictionilta ja yllätyin, miten yleistä niiden käyttö on. Kumppani voi valvoa salaa kaikkea, mitä toinen tekee kännykällä. Se tarkoittaa syvälle menevää yksityisyyden loukkaamista.

3. Missä rajat menevät?

Pelko ei kuulu rakkauteen. Moni kuvaa, että ensimmäinen varoitusmerkki on hyvin intensiivinen suhteen alku: puheluja ja viestejä tulee jatkuvasti ja jos niihin ei vastaa, se aiheuttaa voimakkaan reaktion. Epäterveestä parisuhteesta kertoo myös, jos joudut jatkuvasti todistamaan syyttömyyttäsi tai kumppani ei kunnioita rajojasi. Hän esimerkiksi jakaa sinusta noloja postauksia tai jankuttaa suostumaan alastonkuviin.

4. Mitä kontrollin kohde voi tehdä?

Jaa salaisuutesi. Kerro luotettavalle ystävälle, Naisten Linjan päivystäjälle tai terveydenhuollon ammattilaiselle. Irrottautuminen väkivaltaisesta suhteesta ei ole yksinkertaista, mutta toipuminen on mahdollista. Eron hetki on vaarallinen ja väkivalta saattaa yltyä. Apua on, ja sitä kannattaa hakea.

5. Pitääkö lähteä somesta?

Some voi olla väkivaltaisessa suhteessa elävälle henkireikä – ainoa tapa olla yhteydessä muihin. Vanhemmat ihmiset saattavat ajatella, että netti on paikka, mistä voi lähteä. Nuoremmille se ei ole erillistä todellisuutta, vaan monelle erottamaton osa elämää. Vakavimmissa tapauksissa somesta lähteminen voi olla ainoa keino selvitä hengissä. Jotkut eivät voi käyttää edes koulun Wilmaa, jottei olinpaikka paljastuisi.

6. Miten sote-ammattilaiset voivat auttaa?

Lähisuhdeväkivalta pitäisi ottaa rutiininomaisesti puheeksi, vaikka se ei olisikaan helppoa. Briteissä on kriminalisoitu pakottava kontrolli. Se tarkoittaa kumppanin vakavaa kontrollointia, eristämistä ja omanarvontunnon murentamista. Ilmiö pitäisi tunnistaa meilläkin paremmin. Digitaalista väkivaltaa saatetaan vähätellä. Myös henkinen väkivalta on vakavaa, ja kontrollin alla eläminen vaikuttaa terveyteen. Siitä voi seurata mielenterveys- tai päihdeongelmia, sydän- ja suolisto-oireita sekä erilaisia kiputiloja.

7. Näkyykö koronan aiheuttama poikkeustilanne Naisten Linjalla?

Olemme lisänneet yhden uuden chat-vuoron. Monen arki on jo aiemmin ollut kumppanin kontrollin takia kuin eläisi koronaeristyksessä. Turvallinen työpaikka sekä työkone ja työpuhelin ovat valtavan tärkeitä monelle parisuhteessaan pelossa elävälle.

Naisten Linjan maksuton puhelin 0800 02400 ma–pe klo 16–20. Chat ti, ke ja to klo 17–19 osoitteessa naistenlinja.fi


Louna Hakkarainen, 37

  • Hankepäällikkö Naisten Linjalla.
  • Kirjoittanut oppaan Digitaalinen väkivalta parisuhteessa ja sen jälkeen – Opas väkivallan kokijalle, ammattilaiselle ja läheiselle. Oppaan voi ladata täältä.
  • Taiteen tohtori ja valtiotieteen lisensiaatti. Väitöstutkimus käsitteli sensoritekniikkaan perustuvan älylattian yhteis­kehittämistä vanhainkodissa.
  • Perheeseen kuuluu Noki-koira. Asuu Helsingissä.
  • Harrastaa ruuanlaittoa, luonnossa liikkumista ja elokuvia.

Lue lisää:

Toimi näin, jos epäilet puolisosi vakoilevan digitaalisesti