Toimi näin, jos epäilet puolisosi vakoilevan digitaalisesti

Suosi puhelinta ja kasvokkaista keskustelua, jos pelkäät, että kumppanisi pääsee käsiksi tileihisi.

Kuvateksti
Kumppanin sosiaalisten suhteiden kontrollointi on yksi digiväkivallan muoto. Kuva: iStock

1. Jos epäilet, että sinua vakoillaan, luota intuitioosi.

2. Paranna yksityisyyttäsi vaihtamalla salasanat ja ottamalla käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Arvioi tilanne kuitenkin huolellisesti, sillä joissain tilanteessa yksityisyyden lisääminen saattaa kasvattaa väkivallan riskiä.

3. Älä viestittele tai lähetä sähköpostia mahdollisista eroaikeista ja eron tarkasta ajankohdasta läheisille tai viranomaisille, jos on vaara, että puolisosi pääsee käsiksi tileihisi. On parempi soittaa tai keskustella kasvokkain.

4. Opettele käyttämään nettiä yksityinen selaus -tilassa ja poistamaan sivuhistoriasta riskialttiit sivut.

5. Varmista, ettei puhelimesi jaa sijaintitietoja (kamera mukaan lukien). Pidä bluetooth pois päältä. Käy sovellusten yksityisyysasetukset huolellisesti läpi, ja poista turhat sovellukset.

6. Älä käytä salasanoissa mitään henkilökohtaista informaatiota. Mitä pidempi salasana, sen turvallisempi. Salalause on parempi kuin salasana.

7. Jos epäilet, että tietokoneellasi on vakoiluohjelma, vieraile riskialttiilla sivuilla esimerkiksi kirjaston tietokoneella.

8. Jos epäilet, että puhelintasi vakoillaan, hanki uusi turvallinen puhelin. Mitä vanhempi tai yksinkertaisempi malli, sitä vaikeampaa sitä on vakoilla.

9. Kerro tilanteestasi luotetulle ystävälle tai perheenjäsenelle. Hae apua ja muista, että vastuu väkivallasta on vain ja ainoastaan tekijällä.

Lähde: Naisten Linja

Lue lisää:

Kontrolloiva kumppani saattaa valvoa kaikkea, mitä toinen tekee kännykällä