Pienet keinot lisäsivät liikuntareseptin käyttöä

Terveydenhuollon työntekijät ottivat liikuntareseptin käyttöön vastaanotoillaan, kun saivat tukea ja ohjausta sen käytössä.

Kuvateksti
Liikuntaresepti on kehitetty liikuntaneuvonnan tueksi vuonna 2002. Kuva iStock.

Liikuntaresepti tuli terveydenhuollon työntekijöille tutuksi, ja sen käyttö lisääntyi Pirkanmaalla UKK-instituutin hankkeen myötä. Hanke onnistui yhdessä tavoitteessaan, joka oli reseptin tunnettuuden ja käytön lisääminen. Sen sijaan muutokset liikuntaneuvonnan määrässä, sisällössä ja yhteistyössä vaativat enemmän aikaa ja työntekijöiden sitoutumista. 

Liikuntaneuvonta toteutuu terveyskeskuksissa puutteellisesti, vaikka se on tärkein terveydenhuollon keino lisätä liikuntaa. 

Neljä pirkanmaalaista terveyskeskusta nimesi vuosina 2010–2012 liikuntaneuvonnan kehittämiseen oman tiimin puolen vuoden ajaksi. Tiimit saivat tukea UKK-instituutin tutkijoilta. 

Tutkijat arvioivat liikuntaneuvontaa työntekijöille ja potilaille suunnatuilla kyselyillä ennen kehittämistoimintaa ja sen jälkeen. Lisäksi henkilökunta kirjasi viiden päivän ajan liikuntaneuvonnan toteutumista vastaanottokäynneillä. Myös liikuntatoimen työntekijöitä haastateltiin yhteistyöstä.

Liikuntareseptin tuntemisen ja käytön yleistymisen lisäksi työntekijät alkoivat sopia sen käytöstä keskenään. Työntekijöiden terveysliikunnan ja liikuntaneuvonnan osaaminen parani hieman ja liikuntaneuvonnan yhteistyö terveyskeskusten ulkopuolelle lisääntyi jonkin verran.

Liikuntaneuvonta yhteiseksi asiaksi – Liikkumisresepti käyttöön

Otsikkoa muokattu 20.10.2016 klo 13.