Rehellisyys on suomalaisille tärkein arvo – hoitoalalla korostuu ahkeruus

Hoitoalan ihmiset pitävät tärkeänä toisten ihmisten hyvinvointia ja ahkeruutta.

Rehellisyys, hyväntahtoisuus, turvallisuus ja yhdenmukaisuus. Nämä ovat tutkimusten mukaan suomalaisille tärkeitä kansallisia eli yhteisiä arvoja. Tärkein niistä on ollut vuosikymmenestä toiseen rehellisyys.

– Rehellisyys on suomalaisten tärkein arvo. Se näkyy myös klassisissa rehellisyystesteissä. Jos pudottaa lompakon kadulle, Helsinki on se paikka, jossa se kannattaa tehdä, kertoo emeritusprofessori Klaus Helkama Helsingin yliopistosta.

Kansainvälisissä tutkimuksissa helsinkiläiset palauttivat kadulle pudotettuja lompakkoja enemmän kuin muiden pääkaupunkien asukkaat.

Ihmisten henkilökohtaiset arvot voivat muuttua nopeasti, mutta kansalliset arvot muuttuvat hyvin hitaasti, vuosikymmenten kuluessa. Ainoa suuri muutos suomalaisten arvoissa on tapahtunut Helkaman mukaan itsekurin, itsenäisyyden ja vapauden osalta. Itsekurin sijoitus arvotutkimuksissa on heikentynyt, mutta itsenäisyyden, vapauden ja itseohjautuvuuden noussut.

– Yksilökeskeiset arvot ovat vahvistuneet koko sen 40–50 vuotta, kun arvoja on mitattu. Tämä kertoo toki yhteiskunnan muutoksesta. Ihmiset ovat aiempaa vapaampia toimimaan arvojensa mukaan, mutta elämää on muokattava entistä enemmän itse.

Oman onnensa seppä valitsee siis arvonsa itse.

Arvojen toinen taso ovat henkilökohtaiset arvot. Ne muotoutuvat yleensä nuoruudessa. Ihminen omaksuu ne osaksi identiteettiään. Helkaman mukaan valitsemme arvoja, jotka sopivat omaan persoonallisuuteen ja ympäristöön. Arvot selkeytyvät, kun koemme arvoristiriitoja. Moni kokee niitä eniten nuoruudessa.

– Kun tutkimme, miten opiskeluala muuttaa nuorten arvoja, tulos oli, ettei juuri mitenkään. Näyttää siltä, että ihmiset valitsevat alan, joka sopii heidän arvoihinsa, Helkama kertoo.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että hoitoalan ihmisille toisten ihmisten hyvinvointi ja ahkeruus ovat keskivertoa tärkeämpiä arvoja.

Lähteenä myös: Klaus Helkama: Suomalaisten arvot, SKS 2015. Juho Norrena: Arvojen varjot, Bazar 2017.

Teksti Emmi Oksanen, kuvitus Pia Holm

Lue myös:

Elätkö äitisi arvojen mukaan? Kipuilu vähenee, kun valitset arvosi tietoisesti

Lähdenkö matkalle, vaikka lapsille tulee ikävä? Näin elät arvojesi mukaan