EU:n väiteasetus kieltää myös terveydenhuollon ammattihenkilön tai alan opiskelijan käyttämisen suosittelijana markkinoinnissa. Myöskään näyttelijä ei voi esittää terveydenhoitajaa tai lääkäriä. Yksittäinen kuluttaja tai tunnettu henkilö voi sen sijaan mainostaa terveyshyötyjä omalla kokemuksellaan, jos väitteiden tueksi on hyväksytty tieteellinen näyttö. Sama koskee myös terveys- ja ravitsemusalan järjestöjen suositusten käyttöä mainoksissa.
Väitteen tieteellisen näytön riittävyyden arvioi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa. Kukaan ei saa käyttää väitettä mainonnassa, jos tieteellistä näyttöä ei ole. Väiteasetusta sovelletaan kaikessa markkinoinnissa ja mainonnassa, myös tuote-esittelyissä.
Ylitarkastaja Sari Sippola Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoo, että ennen asetuksen voimaantuloa vuonna 2006 terveydenhuollon ammattihenkilöitä tai heinä esiintyviä käytettiin erilaisten terveystuotteiden markkinoinnissa paljon. Nykyään ongelmia esiintyy harvemmin, mutta kokonaan ongelmasta ei ole päästy eroon.
– Vuosittain on muutamia tapauksia, joihin joudumme puuttumaan.
Luontais- ja terveystuotteet ovat lain mukaan elintarvikkeita.
Markkinointiin puuttuu joko kunnallinen elintarvikeviranomainen tai Evira. Yksittäiselle henkilölle ei kuitenkaan koidu asetuksen vastaisesta markkinoinnista seuraamuksia tai sanktiota. Ne kohdistuvat yritykseen.
– Ensiksi kehotamme poistamaan mainoksen. Jos tämä ei tehoa, käytämme hallinnollista pakkokeinoa ja annamme määräyksen mainoksen poistamisesta, Sippola sanoo.
Luontais- ja terveystuotteet ovat lain mukaan elintarvikkeita. Ravintolisien myyntiin ei tarvita lupaa, vaan yrittäjän pitää itse varmistua tuotteen turvallisuudesta. Kasvirohdosvalmisteet puolestaan rinnastetaan lääkkeisiin, ja niiden pakkauksissa on lääkelain edellyttämät merkinnät: pakkauksessa lukee ”kasvirohdosvalmiste” tai ”perinteinen kasvirohdosvalmiste”.
Jotkin vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita myydään lääkkeinä, vaikkei niiden koostumus juurikaan eroa ravintolisinä myytävistä valmisteista. Pakkausmerkinnöissä ja myyntipaikoissa on eroa: ravintolisissä on teksti ”ravintolisä”, ja vitamiineja ja kivennäisaineita sisältäviä lääkevalmisteita saavat myydä vain apteekit.
Terveysväite
Kuvaa ravinto- tai muun aineen vaikutusta kasvuun, kehitykseen tai elimistöön, käyttäytymiseen tai laihtumiseen ja painonhallintaan.
Voi kuvata myös aineen vaikutusta lasten kehitykseen tai terveyteen tai sairauden riskitekijän vähenemiseen.
Ravitsemusväite
Kuvaa elintarvikkeen ravintosisällön hyödyllisiä ominaisuuksia.
Liittyy joko tuotteen sisältämään energiamäärään, ravintoaineisiin tai muihin aineisiin.
Riitta Hankonen ja Sinikka Sajama
Julkaistu Tehy-lehdessä 3/2014