Ensihoitajia puukolla uhanneelle ehdotonta vankeutta – ryösti myös kaupan

Sekava potilas uhkasi tappaa paikalle kutsutut ensihoitajat.

Kuvateksti
Suomen Ensihoitoalan Liiton tekemässä kyselyssä yli 90 prosenttia vastaajista kertoi kokeneensa työssään uhka- ja väkivaltatilanteita. Kuva: iStock

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi 18-vuotiaan miehen kahdesta laittomasta uhkauksesta ja ryöstöstä ehdottomaan vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi.

Laittomat uhkaukset olivat kohdistuneet ambulanssin kahteen ensihoitajaan helmikuun lopulla Raumalla. Muutaman päivän kuluttua mies ryösti Raumalla kaupan veitsellä uhkaamalla.

Syyttäjä yhdisti teot. Hän vaati rangaistusta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja vaihtoehtoisesti laittomasta uhkauksesta.

Syyttäjän mukaan uhatuilla oli ollut perusteltu syy pelätä sekä oman että toisen henkilökohtaisen turvallisuuden olevan vakavassa vaarassa.

Sivulliset olivat soittaneet ambulanssin kadulla makaavan miehen vuoksi. Toinen ensihoitajista oli ottanut miehen sisään ambulanssiin, jossa hän oli maannut lattialla pää auton etuosaa kohti.

Ensihoitajan oli ollut tarkoitus tutkia mies. Tämä oli käyttäytynyt sekavasti ja aggressiivisesti, yrittänyt lähteä pois ja kysellyt puukkoaan. Sitten hän oli kaivanut taittoveitsen taskustaan ja osoittanut sillä ylöspäin.

Ensihoitajat poistuivat ambulanssista ja tekivät hätäkutsun. Mies poistui ambulanssista veitsi yhä kädessään ja uhkasi tappaa ensihoitajat, jotka lähtivät pakoon. Mies ei kyennyt seuraamaan heitä, vaan kaatui maahan. 

Ensihoitajat eivät saaneet tilanteessa fyysisiä vammoja. 

Mies tunnusti syyllistyneensä laittomaan uhkaukseen. Käräjäoikeus tuomitsi rikoksentekovälineenä käytetyt veitset menetetyiksi valtiolle. 

Tuomio on lainvoimainen.