Työnjohtoroolissaan esimies voi pyytää apua luottamusmieheltä työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaan. Jos työnantaja ja luottamusmies ovat sopimuksen tulkinnasta erimielisiä, esimies noudattaa työnantajan ohjeita. Työnantajalla on ensisijainen oikeus virka- ja työehtosopimuksen tulkintaan työpaikalla.
Erimielisyyksiä ei kannata yrittää ratkoa loputtomiin työyksikön sisällä, vaan ne kannattaa antaa luottamusmiehen ja neuvottelujärjestelmän hoidettaviksi. Näin tulkintaerimielisyydet eivät henkilöidy.
3. Esimies työnantajan edustajana
Jos työnjohto-oikeuden käytöstä syntyy työntekijän kanssa palvelussuhteeseen liittyvä tulkintaero, esimies saa tukea omalta esimieheltään. Luottamusmies toimii puolestaan työntekijän tukena. Jos asia ei keskustelemalla ratkea, asia kannattaa siirtää työnantajan ja ammattiliiton käsiteltäväksi.
Epäasiallinen käytös ja työpaikkakiusaamisen epäily kuuluvat työsuojelun piiriin. Niissä tilanteissa esimiestä tukee toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu tai työpaikan työsuojelupäällikkö.
4. Oma jaosto esimiehille
Jokainen tehyläinen lähiesimies kuuluu automaattisesti esimiesjaostoon ja saa siltä sähköisen uutiskirjeen. Tarkista Tehyn jäsensivuilta, että yhteystietosi ja tehtävänimikkeesi ovat oikein. Jaostolla on myös Facebook-ryhmä nimeltä
Tehyn Akateemiset, Esimiehet ja Johtajat.
5. Verkostoidu kollegoihisi
Tehyn esimiesjaoston tavoitteena on sosiaali- ja terveysalan esimiesten aseman vahvistaminen sekä asiantuntijuuden ja johtamistaitojen lisääminen, taloudellisen ja ammatillisen edunvalvonnan edistäminen sekä työolosuhteiden kehittäminen. Jaostossa esimiehet voivat verkostoitua ja jakaa kokemuksia.
Tehy järjestää vuosittain johtamisen ja esimiestyön päivät.
Asiantuntijoina Tehyn järjestöasiantuntija Jussi Laasola ja sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.
Julkaistu Tehy-lehdessä 10/2018