Hammashoitaja sai korvauksia laittomasta irtisanomisesta

Työnantaja vaihtoi työntekijän toiseen.

Sairauslomalle jääneen hammashoitajan työtehtäviä hoitamaan palkattiin sijainen, jonka työnantaja vakinaisti. Hammashoitajan työnantaja irtisanoi tuotannollisin ja taloudellisin syin heti sen jälkeen, kun tämän sairausloma päättyi.

– Tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä ei työsopimuslain mukaan saa sanoa työntekijöitä irti, jos samoihin aikoihin on palkattu samoihin töihin uusia työntekijöitä, Tehyn lakimies Mirja Kinnunen sanoo.

Hammashoitaja otti rtisanomisen jälkeen yhteyttä Tehyn Oulun aluetoimistoon, ja alueasiantuntija Erja Marjeta alkoi selvittää asiaa. Marjeta riitautti irtisanomisen ja vaati palkkasaatavia, kuten lomia maksettavaksi. Hammashoitaja sai saatavansa.

Irtisanomisen riitautuksen jatko vaati juristin ammattitaitoa, joten Kinnunen asioi työnantajan asianajajan kanssa.

Kinnunen neuvotteli sopimuksen, josta käy ilmi, että työnantaja on toiminut väärin. Hammashoitaja sai noin neljän kuukauden palkan korvaukseksi.

Korvaussummasta ei vähennetty hänen saamiaan työttömyyskorvauksia, koska työnantajan syyllisyys kävi ilmi sopimuksesta. Yleensä työttömyyskorvaukset joutuu sovintosopimuksissa maksamaan työttömyyskassalle takaisin.