Homo muuttaa palvelutaloon – ei kai taas kaappiin?

Homoseksuaalit ja muut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat pelkäävät joutuvansa uudelleen kaappiin palvelutalossa. Mitä sote-alan ammattilaisen tulisi muistaa?

Kuvateksti
Miten meidän käy vanhana? Vanhuuden hoiva mietityttää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Kuva iStock.

1. Tiedosta historia

Suurten ikäluokkien ollessa nuoria homoseksuaaliset teot olivat Suomen lain mukaan rangaistavia ja homoseksuaalisuutta pidettiin sairautena. Sateenkaariseniorit ovat luoneet identiteettiään aikana, jolloin suuntautumisensa vuoksi on voinut päätyä vankilaan tai mielisairaalaan. Paljastumisen myötä on voinut mennä perhe, koti ja työ.

Jahdattuna olo vaikuttaa vielä nykyäänkin, ja vaikeat kokemukset voivat nousta vanhuuden päivinä pintaan. Osa on elänyt niin sanotussa kulissiliitossa.

2. Mekkokin käy

Pesuissa ja pukemisessa auttavan on hyvä olla tietoinen, että seniorin keho voi olla erilainen kuin voisi ulkoasun perusteella olettaa. Transsukupuoliset eivät ole välttämättä päässeet tai halunneet korjausleikkaukseen.

Esimerkiksi transsukupuolisten ja intersukupuolisten henkilöiden mahdollisen lääkehoidon jatkuvuus tulee muistaa, kun ihminen siirtyy vanhuspalvelujen asiakkaaksi.

Ikäihmisellä pitää olla mahdollisuus ilmaista sukupuoltaan haluamallaan tavalla. Jos pappa tahtoo käyttää mekkoa tai osallistua kauneudenhoitohetkeen, hänelle tulee se sallia eikä kuitata asiaa vanhuuden höperyydellä.

3. Kaapista ei tulla vain kerran

Kaapista tulo on jatkuva prosessi. Se toistuu aina uusissa kohtaamisissa. Kumppaniin liittyviä vääriä oletuksia voi olla kiusallista korjata. Jos hoitaja kyselee, mitenkäs se vaimo kotona jaksaa, voi tuntua vaikealta oikaista, että puoliso on mies.

Samaa sukupuolta olevat kumppanit ovat voineet salata suhteensa sukulaisilta tai muilta läheisiltä. Setaan on tullut viestiä ikääntyneiltä, että he pelkäävät muistisairauden myötä möläyttävänsä pitkään varjellun salaisuutensa esimerkiksi kotipaikkakuntansa terveyskeskuksessa.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen pitää varmistaa, että sateenkaariseniori voi halutessaan tulla turvallisesti ulos kaapista. Työpaikalla on hyvä olla tiedossa erilaisia keinoja puuttua syrjivään käytökseen.

4. Vähemmistöstressi herkistää

Vähemmistöstressi voi aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta, häpeää, syyllisyyden tunteita, pelkoa tai masennusta ja itsetuhoisuutta. Epäasiallisen kohtelun pelko saattaa olla syy siihen, miksi vanhus jättää päivätoiminnan väliin tai välttää palveluja kokonaan.

 

Tunnetko termit?

  • Sateenkaariseniori kuuluu joko seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön tai molempiin.
  • Seksuaalivähemmistöön kuuluvat muun muassa homot, lesbot ja biseksuaalit.
  • Sukupuolivähemmistöillä tarkoitetaan transihmisiä (kuten transsukupuolisia, muunsukupuolisia ja transvestiitteja) ja intersukupuolisia.

 

Lähteenä Yhdenvertainen vanhuus -projektin koordinaattori Ville Valkeamäen esitys Parasta aikaa -tapahtumassa. Lisätietoja: Yhdenvertainen vanhuus.

6.2. korjattu sukupuolivähemmistöjen määritelmää.