Jokainen tekee aivotyötä – näin säätelet kuormitusta ja innostusta

Aivot tykkäävät ideoinnista ja yhdessä tekemisestä, mutta kuormittuvat keskeytyksistä.

Kuvateksti
Tehyläisiin töihin kuuluu fyysisen ja varsinaisen hoitotyön rinnalla paljon esimerkiksi kirjaamista ja monenlaista tiedon hyväksikäyttöä. Kuva: iStock

1. Innostu, kun siltä tuntuu

Aivotyö eli kognitiivinen työ on ajatustyötä, joka pitää sisällään muun muassa asioiden huomaamisen, kirjaamisen ja muistamisen sekä ongelmien ratkaisun, päätöksenteon ja uuden oppimisen.

Innostavaksi koettu aivotyö lisää työhyvinvointia ja voi suojata kuormittumiselta. Esimerkiksi lukemista, pitkäjänteistä keskittymistä ja käden ja silmän yhteistyötä vaativat tehtävät ovat monien mielestä innostavia. Myös ideointi ja yhdessä tekeminen tuntuu usein tällaiselta.

2. Jokainen tekee aivotyötä

Jokaiseen työhön ja ammattiin liittyy aivotyötä. Tehyläisiin töihin kuuluu fyysisen ja varsinaisen hoitotyön rinnalla paljon esimerkiksi kirjaamista ja monenlaista tiedon hyväksikäyttöä.

3.Tunnista aivojen kuormitus

Aivot kuormittuvat keskeytyksistä, aikapaineesta, ristiriitaisista ohjeista ja häiriöistä sekä monen asian tekemisestä yhtä aikaa.

Sopikaa tiimissä, mitä häiriötekijöitä haluatte vähentää ja millä tavoin. Seuratkaa, tehoavatko keinot.

4. Siisti työtä säännöllisesti

Aivotyön ergonomia parantaa työn sujuvuutta ja työhyvinvointia.

Ergonomiasta huolehtiminen tarkoittaa sitä, että työn häiriötekijöihin pyritään puuttumaan jatkuvasti. Tällaiseen työn siistimiseen kannattaa varata säännöllisesti hetki viikkopalaverista. Välillä asiaa on hyvä käsitellä pidempäänkin.

Päivittäisiä palautumisen hetkiä pitää olla myös työpäivän aikana.

5. Pohdi omaa käytöstäsi

Kuormitatko vai innostatko työkavereitasi? Sovi työkaverin kanssa, mikä on paras tapa keskeyttää hänet, kun se on välttämätöntä.

Kerro tarpeestasi jutella ja odota rauhassa. Näin työkaveri saa vietyä tehtävänsä sellaiseen vaiheeseen, josta hänen on helpointa jatkaa. Älä keskeytä potilas- tai asiakaskohtaamista. Puhu yleisessä tilassa matalalla äänellä. Harkitse, onko puhe tarpeen ollenkaan.

Työterveyslaitos