”Käsillä on maailmanlaajuinen terveysjärjestelmien hätätila”, sanoo kansainvälisen sairaanhoitajaliiton pomo

Terveydenhuollosta huolehtiminen on tulevaisuuteen panostamista, muistuttaa kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n toimitusjohtaja Howard Catton.

Kuvateksti
Helsingissä järjestetään kesäkuussa 2025 hoitotyön maailmankongressi. Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton toimitusjohtaja Howard Catton toivottaa sairaanhoitajat ympäri maailman tervetulleiksi.
Kuva: Kirsi Tuura

1. Miten kansainvälinen hoitajapula ratkaistaan?

Maailmassa on noin kuuden miljoonan sairaanhoitajan vajaus. Kaikki maat eivät ole investoineet riittävästi terveydenhuoltoon, ja koronan aiheuttama pandemia vain pahensi tilannetta. Hoitajat maksoivat siitä kovan hinnan. Sopisi toivoa, että tästä on otettu opiksi, sillä käsillä on maailmanlaajuinen terveysjärjestelmien hätätila.

Maailman terveysjärjestö WHO pitää listaa maista, joista rikkaiden maiden ei tulisi rekrytoida. Listalla olevissa maissa on hoitajia väkilukuun suhteutettuna esimerkiksi vain kymmenesosa siitä, mitä on Suomessa. Tätä listaa voi kuitenkin kiertää siten, että maat tekevät kahdenvälisiä sopimuksia. Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto on esittänyt, että rekrytointi kiellettäisiin kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevista maista. Nykyinen toiminta rapauttaa lähtömaiden terveydenhuoltojärjestelmiä.

Toimiva terveydenhuoltojärjestelmä on jokaisen yhteiskunnan kivijalka, johon investoiminen antaa perustan kaikelle muulle toiminnalle. Terveydenhuollosta huolehtinen on panostamista tulevaisuuteen.

2. Miten hoitajat saadaan jatkamaan ammatissaan?

Moni hoitaja jätti ammattinsa pandemian seurauksena. Alan palkat ovat jääneet monissa maissa muiden alojen palkkakehityksestä. Suomi on tässä harvoja poikkeuksia. Hoitajat tarvitsevat kunnon palkan ja kunnolliset työolot – niin yksinkertaista se on.

3. Sairaanhoitajan koulutus kestää noin 3–4 vuotta. Miten hyvin eri maiden tutkinnot vastaavat toisiaan?

Tutkintojen harmonisoinnissa on paljon tehtävää. Kullakin maalla on tietenkin oikeus säädellä alan ammattien harjoittamista etenkin potilasturvallisuuden näkökulmasta.

Toinen kansainväliseen rekrytointiin liittyvä kysymys koskee tasa-arvoa: annetaanko ulkomailta tuleville hoitajille samat mahdollisuudet kehittyä urallaan kuin oman maan kansalaisille?

4. Mitä haluaisit sanoa suomalaisille hoitajille?

Te olette osa maailmanlaajuista hoitajien ammattikuntaa. Koskaan ennen merkityksenne ei ole ollut niin suuri kuin nyt – sekä yksittäisten ihmisten että kokonaisten yhteiskuntien kannalta. Maailmassa on tällä hetkellä paljon sotia ja kriisejä. Sen vuoksi olemme perustaneet Nurses for Peace -järjestön tukemaan hoitajien työtä kriisialueilla.

5. Mitä työ sairaanhoitajana on merkinnyt sinulle itsellesi?

Sairaanhoitajan työ on haasteellista, ja siinä saa auttaa ihmisiä. Hoitotyö ilmentää inhimillisyyttä käytännössä.

Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto ICN

  • Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto (International Council of Nurses) perustettiin jo vuonna 1899. Siihen kuuluu sairaanhoitajajärjestöjä yli 130 maasta. Suomen Sairaanhoitajat on yksi jäsenjärjestöistä.
  • Edustaa sairaanhoitajia maailman­laajuisesti, edistää hoitotyön ammattia ja vaikuttaa terveys­politiikkaan. Liiton toimisto on Genevessä Sveitsissä.
  • Järjestää joka toinen vuosi laajan hoitotyön maailmankongressin. Seuraava kongressi pidetään Helsingissä 9.–13.6.2025. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan tuhansia sairaanhoitajia ympäri maailman.

Howard Catton

  • 57-vuotias kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n toimitusjohtaja vuodesta 2019 lähtien.
  • Valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 1988.
  • Britti, asuu Sveitsissä. Perheeseen kuuluu kaksi lasta.
  • Harrastaa laskettelua ja jalkapalloa.