Lävistykset ovat riski

Useimmat työnantajat ovat kieltäneet hygieniasyistä rannekellot, rannekorut ja sormukset.

Kuvateksti
Napalävistys ei ole hygieniariski. Kuva: iStock

Korvakoruja on pidetty hoitotyössä iät ja ajat, mutta vasta muut lävistykset ovat herättäneet keskustelun mahdollisista riskeistä.

Esimerkiksi navassa tai muualla piilossa oleva lävistys ei ole riski, koska lävistyskohta on suojavaatteiden peitossa. Tilanne on toinen, jos lävistys on esimerkiksi kulmakarvassa, nenässä tai muussa näkyvässä paikassa. Silloin on kyse potilas- ja työturvallisuusriskistä.

Tehyn henkilöstöpoliittinen asiamies Irmeli Vuoriluoto suosittelee kaikkien korujen poistamista ennen hoitotyöhön ryhtymistä. Useimmat työnantajat ovat kieltäneet hygieniasyistä rannekellot, rannekorut ja sormukset.

– Koru voi tarttua hoitotilanteessa johonkin. Päivähoidossa lapsi voi innoissaan tarttua koruun. Vähänkään isommat korut ovat väkivaltatilanteissa selvä riski.

Työturvallisuuslaki velvoittaa, että työntekijä noudattaa ”työnsä edellyttämää turvallisuuden ja terveyden ylläpitämiseksi tarvittavaa varovaisuutta”.

Ulkonäköön liittyviä määräyksiä työnantaja ei voi esittää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä erityisvastuualueiden asiantuntijat ja sairaanhoitopiirit antavat puolestaan suosituksia, joiden pohjalta työnantaja tekee käytännön ohjeet. Yhteisiä, valtakunnallisia ohjeita ei ole.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kieltää kynsien lävistyskorut, koska ne estävät tehokkaan käsihygienian. Rakennekynnet ja käsikorut on kielletty. Kunnolla parantuneet iholävistykset työnantaja sallii. Lävistyskorujen käyttöä ei ole kielletty, mutta niitä ei saa kosketella työssä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vetoaa tartuntavaaraan ja kieltää limakalvolävistyksen vaativat korut. Muissa lävistyksissä ”tulee noudattaa kohtuutta”. Työnantaja puuttuu myös työntekijän hiuksiin ja kehottaa pitämään pitkät hiukset sidottuina. Rastatukka on kielletty hygieniasyistä.

Länsi-Pohjan keskussairaala kieltää kasvojen alueen lävistyskorut infektioriskin vuoksi. Myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kieltää isot korut ja kasvon alueen lävistykset.

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea kieltää lävistyskorut mutta sallii pienet korvakorut. Tämä lienee useimpien muidenkin työnantajien käytäntö.

Vuoriluoto kehottaa työntekijöitä noudattamaan työnantajan ohjeita, jos ne perustuvat työ- ja potilasturvallisuuteen.

Ulkonäköön liittyviä määräyksiä työnantaja ei voi esittää, ja vapaa-ajalla koruja voi käyttää mielensä mukaan.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä lävistykset kasvoissa ovat infektioriski ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Toisten mielestä riski pieni, jos lävistyskanava on parantunut kunnolla. Limakalvon rikkovissa lävistyksissä infektioriski on jatkuva.

Suun alueen lävistykset

  • Suun alueelle otettavat lävistykset voivat olla erittäin haitallisia.
  • Lävistyksen puhkaisema verisuoni voi vuotaa voimakkaasti.
  • Huono kielilävistys voi vaurioittaa kielenalussylkirauhasta.
  • Pahimmassa tapauksessa lävistetty kieli tukkii turvotessaan hengitystiet.
  • Lävistyskoru saattaa kerätä plakkia. Se voi myös lohkaista hampaan, kuluttaa hammaskiillettä ja aiheuttaa ikenen vetäytymisen.
  • Lävistyksiä tekevä yrittäjä ei ole yleensä terveydenhuollon ammattihenkilö. Asiakas ei ole potilaan asemassa eikä potilasvakuutusjärjestelmän piirissä.

 Tohtori.fi

Julkaistu Tehy-lehdessä 6/2012