Opiskelija, teetkö töitä? Muista työttömyysturva

Riku Salo teki koko opiskeluaikansa töitä, mutta liittyi kassaan vasta viime metreillä.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Riku Salo työskenteli opiskeluaikana Ounasvaaran hiihtokeskuksessa. Kuva Kaisa Sirén.

Rovaniemeläinen Riku Salo, 26, valmistui ennen vuodenvaihdetta sairaanhoitajaksi Lapin ammattikorkeakoulusta. Hän työskenteli opintojensa ohella myynnin alalla, Ounasvaaran hiihtokeskuksessa, paikallisessa keskussairaalassa kirurgian vuodeosastolla ja vammaisten kuntoutuskeskuksessa Kolpeneella.

Kun Riku aloitti työt Ounasvaaran hiihtokeskuksessa jälleen marraskuussa, hän liittyi viimein Terveydenhuoltoalan työttömyyskassaan.

– Asia on ollut koko ajan mielessä, mutta se jäi jotenkin venymään, Riku harmittelee.

– Eihän se ollut lopulta kuin parin sähköpostin kirjoittaminen, eikä se maksanut mitään.

Rikun aikaisemmista, ennen kassaan liittymistä tekemistä töistä ei ole siis kertynyt työssäolopäiviä. Työn ei olisi tarvinnut olla terveydenhuoltoalan työtä. Päivät alkavat kertymään yhdenkin päivän palkkatyöllä millä tahansa alalla.

Työttömäksi jäätyään saa ansiopäivärahaa, jos on ollut töissä vähintään 26 viikkoa eli kuusi kuukautta 28 kuukauden tarkastelujakson aikana. Työssäoloehtoa kerryttäviksi työviikoiksi lasketaan kaikki ne viikot, joiden aikana työtä on ollut vähintään 18 tuntia.

Päätoiminen opiskelu kuitenkin venyttää tarkastelujaksoa, tarvittaessa jopa seitsemällä vuodella.

– Koska olen ollut kaikki kesätkin töissä, minulla olisivat tulleet jo päivät täyteen, Riku laskee.

Terveydenhuoltoalan työttömyys on Rikun mukaan hänen kotiseudullaan lisääntynyt. Valmistuneiden on viime kesästä saakka ollut hankalampi saada esimerkiksi sijaisuuksia. Niiden kautta vastavalmistunut pääsee yleensä työn syrjään kiinni.

– Monella kaverillani on ollut vaikeuksia saada oman alansa töitä, mutta toisaalta tilanteet ovat voineet muuttua nopeastikin parempaan suuntaan. Työttömyysasioista on kyllä puhuttu kaveripiirissä paljon, Riku kertoo.

Hänen oma tilanteessa on nyt hyvä, koska hän aloitti helmikuun alussa määräaikaisen pestin keskussairaalassa. Se kestää näillä näkymin ainakin elokuuhun.

Riku liittyi Tehyn opiskelijajäseneksi heti sairaanhoitajaopintojensa alussa vuonna 2014. Yleensä opiskelija liittyy samalla myös Terveydenhuoltoalan työttömyyskassan jäseneksi, mutta Rikulta se jäi tekemättä.

Kun opiskelija on liittynyt kassaan jo valmiiksi, hänen pitää vain muistaa aktivoida jäsenyytensä heti ensimmäisenä palkkatyöpäivänään.

Tehyn ja kassan jäsenyydet ovat päätoimiselle opiskelijalle maksuttomia. Myöskään Tehyn varsinaisena jäsenenä työttömyyskassan jäsenyys ei maksa Tehyn jäsenmaksun päälle erikseen, koska Tehy hoitaa kassamaksut jäsentensä puolesta.

Tehyn jäsenyydestä Riku on hyötynyt jo esimerkiksi jäsenetujen käyttäjänä. Neuvoja hän on saanut Tehyn paikalliselta järjestöasiantuntijalta esimerkiksi työsopimuksen solmimiseen liittyvissä ongelmissa.

– Aion jatkaa Tehyn jäsenenä myös palkkatyössä. Tehy on suurin alan liitto, ja siihen kuuluminen on järkevää niin opiskelijalle kuin työntekijällekin, Riku miettii.

Teksti Maija Joutjärvi

 

Työttömyyskassan jäsenyyden aktivoiminen

  • Yhdenkin päivän palkkatyö millä tahansa alalla kelpaa työttömyyskassan jäsenyyden aktivoimiseksi.
  • Ilmoituksen voit tehdä vapaamuotoisesti sähköpostilla osoitteeseen [email protected].
  • Ilmoita sähköpostissa nimesi, syntymäaikasi tai jäsennumerosi, ensimmäinen työpäiväsi ja työnantajasi nimi.
  • Kun jäsenyytesi työttömyyskassassa on aktivoitu, Terveydenhuoltoalan työttömyyskassa lähettää sinulle kirjeen.
  • Jäsenyyden aktivoinnin jälkeen sinun ei tarvitse ilmoittaa kassalle tekemistäsi töistä.
  • Kassa tarvitsee työssäolotietojasi vasta, jos jäät työttömäksi ja haet työttömyyspäivärahaa kassasta. On siis tärkeää, että säilytät kaikki työskentelyjaksoja koskevat todistukset itselläsi.
  • Jos et ole vielä kassan jäsen, katso lisätietoja liittymisestä www.tehytk.fi.