Robotit kuljettavat hoitotarvikkeita Seinäjoella

Kuljetusrobottien arvellaan maksavan itsensä takaisin seitsemässä vuodessa.

Kuvateksti
Seinäjoelle aiotaan hankkia lisää kuljetusrobotteja. Kuva Mikko Lehtimäki.

Uteliaat ihmiset olivat tientukkona, kun Seinäjoen keskussairaalassa otettiin viime syksynä käyttöön kaksi kuljetusrobottia. Ne kuljettavat hoitotarvikkeita keskusvaraston ja osastojen väliä.

– Innostus oli valtava. Robotin ympärille kertyi väkeä ihmettelemään, miksei se liiku, kertoo logistiikkapäällikkö Ville Ruuskanen.

Syy oli se, että robotin herkät sensorit ilmoittivat tiellä olevista esteistä ja pysäyttivät robotin. Aluksi robottien liikkumista rajoitti myös se, etteivät huoltokäytävät olleet tarpeeksi tyhjiä tavaroista ja rojuista. Nykyään tämäkin asia on järjestyksessä.

Ruuskanen kertoo, että robottien ilmestyminen herätti vaihtelevia tunteita. Logistiikkatyöntekijät olivat huolissaan töittensä puolesta. Talossa on sovittu, etteivät robotit vie kenenkään töitä vaan ne korvaavat eläkkeelle jäävien työpanosta. Hoito­henkilöstön vastaanotto on ollut innostunutta.

– Noin kaksi tuhannesta on suhtautunut negatiivisesti.

Logistiikkapäällikkö tunnustaa kuuluneensa niihin, jotka olivat epäileväisiä. Eniten häntä arvelutti, miten investointi kannattaa. Tutustuminen asiaan toi laskelmiin varmuutta.

Nyt kun robotit ovat olleet käytössä yli puoli vuotta, hän pitää sijoitusta hyvänä. Investoinnin arvellaan maksavan itsensä takaisin seitsemässä vuodessa.

– Virka-aikaan käyttöaste on 78 prosenttia. Yöllä tai viikonloppuna robotti ei voi mennä osastoille, joissa ei ole henkilö­kuntaa.

Robotit ovat herättäneet kiinnostusta myös muissa sairaanhoitopiireissä. Ennen Seinäjokea niitä oli sairaalakäytössä vain Lahdessa. Tulevana kesänä Seinäjoelle on tarkoitus hankkia kolme robottia lisää.