Robotti opettaa kävelemään aivovamman jälkeen

Laitilan terveyskodissa on käytetty kävelyrobottia viisi vuotta.

Kuvateksti
Kävelyrobotti avustaa siinä, mitä ihminen ei itse pysty tekemään. Se edistää halvaantuneen puolen verenkiertoa, tuntoaistimuksia ja motorista valmiutta. Kuva Pasi Leino.

Alppien lasketteluonnettomuuksissa vammautuneita kuntoutettiin Sveitsissä ja Itävallassa kävelyrobotin avulla. Klinikoille lennätettiin myös auto- tai ratsastusonnettomuuksissa loukkaantuneita Arabiemiraateista asti.

Robotista kiinnostuttiin myös Laitilan terveyskodissa. Tutustumiskäynti Eurooppaan vakuutti, että Lokomat-kävelyrobotti on oikea valinta terveyskodin tarpeisiin. Nyt se on ollut talossa viisi vuotta.

– Perinteisin menetelmin emme saavuttaisi tällaisia tuloksia. Kukaan ei enää luopuisi siitä. Laite itsessään ei ole ihme, vaan se, miten fysioterapeutti käyttää sitä. Monen potilaan elämä on muuttunut, sanoo fysioterapeutti, myynti- ja kehittämispäällikkö Paulina Iiskala.

Freestyle-laskija Pekka Hyysalo on tunnetuin Lokomatin avulla kävelyä opetellut. Hän loukkaantui mäessä ja sai vakavan aivovamman. Sen jälkeen hän opetteli kävelemään uudelleen.

– Jotkut ovat palanneet työelämään selkäydinvamman tai aivohalvauksen jälkeen. Kuntoutus on aloitettava tarpeeksi ajoissa, eikä kahdesti viikossa auta, Iiskala sanoo.

Terveyskoti on mukana kansainvälisessä Horisontti 2020 -projektissa, jossa yritetään jotain mullistavaa: saada totaaliselkäydinvammaiselle aktiivista hermotoimintaa – ensin kantasoluleikkaus, sitten kuntoutusta.

Lue myös:

Vammautuneen rauhanturvaajan valamarssi – katso video