Seksuaalinen ahdistelu on väkivaltaa – Toimi näin, jos joudut uhriksi

Häirintään ja ahdisteluun voi syyllistyä potilas tai työkaveri, ja kohteena voi olla yhtä lailla mies tai nainen.

Kuvateksti
Seksuaalisen ahdistelun kohteeksi voi joutua sekä nainen että mies. Kuva: iStock

Seksuaalinen ahdistelu on työpaikkaväkivaltaa. Seksuaalinen häirintä voi olla sanallista tai siihen voi liittyä koskettelua. Sanallinen häirintä on epämiellyttävää, ja siihenkin pitää puuttua. Rikoslaissa määriteltyyn seksuaaliseen ahdisteluun henkilö syyllistyy vasta, kun hän koskee uhriaan.

Häirintään ja ahdisteluun voi syyllistyä potilas tai työkaveri, ja kohteena voi olla yhtä lailla mies tai nainen.

Seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin vuonna 2014. Ensimmäisenä vuonna syyte nostettiin yhdessä tapauksessa. Viime vuonna tuomioistuimet käsittelivät yli 40 seksuaalisesta ahdistelusta nostettua syytettä.

Miehiin voi kohdistua naisvaltaisella alalla seksuaalista häirintää, joka mielletään esimerkiksi huumoriksi.

Työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä

Kyseessä on pelkkä jäävuoren huippu: suurin osa ahdistelusta ei koskaan tule viranomaisten tietoon. Seksuaalinen ahdistelu ja häirintä on yksi työpaikkaväkivallan muoto, mutta sen yleisyyttä sosiaali- ja terveydenhuollossa ei ole tutkittu erikseen.

– Miehiin voi kohdistua naisvaltaisella alalla seksuaalista häirintää, joka mielletään esimerkiksi huumoriksi, sanoo Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Työhön liittyvä seksuaalinen ahdistelu pitää tehdä työpaikalla näkyväksi. Tehyn lakimies Riikka Patoharju ohjeistaa kertomaan tapahtuneesta mahdollisimman pian jollekulle, esimerkiksi esimiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle. 

– Ahdistelulla ei yleensä ole silminnäkijöitä, joten muille kertominen käy oikeudessa näytöksi.

Tapahtunut kannattaa kirjoittaa ylös mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Yksityiskohdat katoa­vat helposti muistista, kun ihmisen mieli yrittää käsitellä traumaattista tapahtumaa. Ahdistelua ennakoivat merkit kannattaa kirjoittaa ylös pidemmältäkin ajalta, jos sellaisia on ollut.

Jos potilas ahdistelee terveydenhuollon työntekijöitä, sen voi kirjata hänen potilastietoihinsa samalle välilehdelle kuin muunkin väkivallan.

– En näe syytä erottaa seksuaalista ahdistelua muusta väkivallasta. Seksuaalinen ahdistelu on mainittu rikoslaissa yhtenä seksuaali­­­ri­kok­sen muotona, sanoo tietosuojan erityis­asiantuntija Marja Penttilä sosiaali- ja terveys­ministeriöstä. 

 

Toimi näin, jos joku ahdistelee sinua seksuaalisesti

1. Pidä vuorovaikutus aina ­ammatillisena. Se suojaa sinua.

2. Kiellä ahdistelijaa. Jos hän ei ­usko kieltoa ja koskee sinuun, hän ­syyllistyy rikokseen.

3. Ilmoita ahdistelusta esimiehellesi. Jos esimies ei pysty käsittelemään asiaa, ilmoita asiasta hänen esi­miehelleen.

4. Kerro tapahtuneesta työsuojelu­valtuutetulle, kirjaa tapahtunut yksityiskohtaisesti ja tee työsuojelu­ilmoitus työnantajalle.

5. Ota mahdollisimman nopeasti­ ­yhteys Tehyyn. Näin nopeutat ­hidasta prosessia omalta osaltasi.

6. Tee rikosilmoitus poliisille. ­Kyseessä on asianomistaja­rikos, ­joten työnantaja ei voi tehdä ­ilmoitusta työntekijän puolesta. Vaadi esitutkinnassa vahingonkorvausta. ­Määrän voi tarkentaa myöhemmin.

7. Valmistaudu oikeuden­käyntiin. Asia etenee syyteharkintaan. Jos syyte nostetaan, päädyt ­oikeuteen asianomistajana. Tehyn oikeus- ja vastuuvakuutus korvaa mahdolliset oikeuden­käyntikulut.

Julkaistu Tehy-lehdessä 1/2018

19.1. klo 12.35 muokattu otsikkoa.