Tehy julkaisi kirjan väkivallasta sote-alalla: ”Normityökin on raskasta – jatkuva varppeillaan olo uuvuttaa vielä lisää”, sanoo kirjaan haastateltu Laura

Kenenkään ei tarvitse kestää väkivaltaa, sanoo Laura Vesterinen.

Kuva: Timo Heikkala

Vanhus löi hoitotilanteissa nyrkillä selkään, mahaan ja milloin mihinkin. Laura Vesterinen oli vastavalmistunut lähihoitaja ja yritti kestää. Laura on alle 160-senttinen, muistisairas vanhus oli kookas ja voimakas. ”Olin niin nuori. Luulin, että tämä vain kuuluu työhön.”

Lopulta Laura sanoi tiimissään, ettei enää uskalla mennä vanhuksen huoneeseen.

Tapauksesta on yli kymmenen vuotta. Laura on jatkanut sairaanhoitajaksi ja nähnyt monia työpaikkoja. ”Nyt kokeneempana mietin, että työyhteisössä olisi pitänyt tarttua asiaan ja saada väkivalta loppumaan. Sellaista ei tarvitse kenenkään kestää.”

Kaikki väkivalta ei ole dramaattisia nyrkiniskuja – rajoja rikotaan myös esimerkiksi kaksimielisillä puheilla. ”Seksuaalissävytteiset kommentit saattavat vieläkin yllättää minut. Pelkkä normityökin on raskasta. Jatkuva varppeillaan olo uuvuttaa vielä lisää.”

Laura on yksi sote-ammattilaisista, jotka kertovat kokemastaan väkivallasta tänään ilmestyneessä Nyrkkisääntö-kirjassa. Kirja on osa Tehyn väkivallan vastaista kampanjaa. Kirjan voi kuunnella Spotify-palvelussa 6.11. alkaen, ja sitä lähetetään päättäjille. Kuva on kirjan kuvitusta.

Lue lisää: Hoitajan pahoinpitelystä saa nykyään vain sakkoja - lääkärin ja poliisin pahoinpitelystä saa vankeutta

 

6.11. kello 12.28 korjattu kirjan ilmestymispäivä