Hoitajan pahoinpitelystä saa nykyään vain sakkoja – lääkärin ja poliisin pahoinpitelystä saa vankeutta

Tehy vaatii koko sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen henkilöstölle parempaa lainsuojaa väkivaltaa vastaan.

Kuvateksti
Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta saa aina vankeutta, sillä rikoslaki säätää siitä ankarammin kuin perusmuotoisesta pahoinpitelystä.
Kuva: iStock

Työväkivallan uhreina sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat oikeudenkäynnissä eri asemassa. Asema määräytyy sen mukaan, onko ammattilainen virka- vai työsuhteessa. 

"Virkasuhteessa oleva lääkäri tai poliisi on lainsäätäjän näkökulmasta arvokkaampi kuin esimerkiksi samassa tilanteessa väkivaltaa kohtaava ensihoitaja tai sairaanhoitaja", sanoo Tehyn juristi Inka Lehtinen.

Julkisella sektorilla lääkärit ovat virkasuhteisia, ja hoitajat pääsääntöisesti työsuhteisia.

Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta saa aina vankeutta, sillä rikoslaki säätää siitä ankarammin kuin perusmuotoisesta pahoinpitelystä.

Perusmuotoisesta pahoinpitelystä tuomitaan yleensä sakkoja. Hoitajia pahoinpidellään yleensä lyömällä tai potkimalla, joten tekijä selviää sakoilla. 

"Kansalaisilla on yleisesti tiedossa, että poliisia ei kannata pahoinpidellä, sillä siitä joutuu vankilaan. Tehy hakee samaa suojaa hoitajille."

Tehy vaatii, että rikoslaissa määritelty virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ulotetaan kattamaan koko sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen henkilöstö. 

Tehy vaatii myös, että rikosvahinkolaissa mainittu perusvähennys poistetaan, jos rikos on kohdistettu henkilöön hänen työtehtäviensä vuoksi.

Perusvähennys on käytännössä 220 euron ”omavastuu”. Väkivallan uhri menettää summan, jos hän hakee oikeudessa tuomittuja vahingonkorvauksia Valtiokonttorista tekijän maksukyvyttömyyden vuoksi. 

13.10. klo 8.15 tarkennettu otsikkoa.

Lue lisää: 

Miksi nyrkki saa puhua sote-alalla?

Tehyn Nyrkkisääntö-kampanja