Voiko sairaanhoitaja työskennellä päiväkodissa?

Kuvateksti
Päiväkodissa työskentelee lastentarhanopettajia, sosionomeja, lähihoitajia, lastenhoitajia, lastenohjaajia sekä avustajia. Kuva: Annika Rauhala

Olen sairaanhoitaja. Voinko työskennellä päiväkodissa ilman lähihoitajan koulutusta?

Päiväkodissa työskentelee lastentarhanopettajia, sosionomeja, lähihoitajia, lastenhoitajia, lastenohjaajia sekä erilaisilla nimikkeillä toimivia avustajia.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnoista päivähoidon tehtäviin soveltuu lähihoitajan tutkinto, joka on suoritettu lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelman mukaisesti.

Tehtävään soveltuu myös lapsi- ja perhetyön perustutkinto, jonka tutkintonimike on lastenohjaaja. Viittomakielisen ohjauksen perustutkinto soveltuu lähihoitajan tehtäviin silloin, kun päiväkodissa tarvitaan viittomakielen taitoa.

Sairaanhoitajan koulutus ei anna muodollista pätevyyttä päiväkodissa työskentelemiseen. Päiväkodeissa on kuitenkin sairaita lapsia, joten sairaanhoitajan koulutuksesta voi olla hyötyä.

Lisäkoulutuksella ja työkokemuksella voit varmasti saavuttaa riittävät taidot päiväkodissa työskentelemiseen. Viime kädessä työnantaja päättää, ovatko tutkintosi ja osaamisesi soveltuvia lastenhoitajan tehtävään.

Julkaistu Tehy-lehdessä 12/2015