Yksityissektorin työnantaja vaatii hygieniapassia. Miksi yksityinen sektori vaatii hygieniapassin, mutta julkinen ei? Voiko työnantaja vaatia hygieniapassia, kun työt alkavat? Kuka maksaa?
Työnantajaa määräävämpi tekijä hygieniapassille on se, työskenteleekö henkilö laitoskeittiössä tai muussa elintarvikehuoneistossa ja käsitteleekö hän pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita.
Jos päiväkodissa tai vanhainkodissa on oma keittiö, jossa valmistetaan ruokaa tai kypsennetään keskuskeittiöltä tullut "raaka" ruoka, siellä työskentelevä tarvitsee hygieniapassin. Jos taas osastolla jaetaan valmiita annoksia, annostellaan valmista ruokaa tai koostetaan esimerkiksi leikkeleistä välipala- tai aamupalaleipiä, hygieniapassia ei lähtökohtaisesti tarvita. Vaatimus passista saattaa silti kuulua työpaikan omavalvontasuunnitelmaan.