Syöpäseulontoihin osallistumisessa yhä suuria eroja väestöryhmien välillä

Vain peruskoulun käyneet ja muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat osallistuivat syöpäseulontoihin vähemmän kuin korkeasti koulutetut ja suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat.

Kuvateksti
Suolistosyövän seulonta käynnistyi koko maassa vuonna 2022. Seulonta koskee tällä hetkellä vuonna 60–72-vuotiaita.
Kuva: iStock

Suomen Syöpärekisterin tuoreiden vuosiraporttien mukaan syöpäseulontoihin osallistumisessa on isoja eroja eri väestöryhmien kesken. Vuosiraporttien perusteella matalammin koulutetut ja äidinkielenään ei-kotimaista kieltä puhuvat osallistuvat seulontoihin selvästi muita harvemmin.

Suolistosyövän seulontaan osallistui peruskoulutuksen saaneista 63 prosenttia, kun korkeasti koulutetuilla osallistumisprosentti oli 80. Kotimaisen äidinkielen omaavista osallistui kolme neljästä kun muun äidinkielen omaavista osallistujia oli vain noin joka toinen.

Vastaavanlaiset erot osallistumisessa ovat nähtävissä myös rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulontaohjelmissa.

Mainos alkaa
Nainen katsoo suurennuslasin läpi kameraan hämmästyneenä.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Nainen katsoo kameraan suurennuslasin takaa.
Mainos päättyy

Vuosi 2023 oli ensimmäinen vuosi, jolloin hyvinvointialueet vastasivat seulonnoista. Aiemmin järjestäjinä toimivat kunnat. Merkittäviä eroja aiempiin vuosiin ei ole Syöpärekisterin tilastotietojen mukaan havaittavissa.

Seulontojen osallistumisaktiivisuus pysyi kokonaisuudessaan pääosin vakaalla tasolla. Kohdunkaulan syövän seulontaohjelmassa osallistumisosuus oli 72 prosenttia ja rintasyövän seulonnassa 82 prosenttia. Suolistosyövän seulonnassa se oli 74 prosenttia.

”Syöpäseulontaohjelma ei estä yhtään syöpäkuolemaa ilman, että siihen osallistutaan”, muistuttaa, Syöpärekisterin kehittämispäällikkö Aapeli Nevala.

Suolistosyövän seulonta alkoi koko maassa vuonna 2022. Seulontaohjelma on lisännyt havaittujen syöpien määrää voimakkaasti jo ensimmäisinä vuosina, kuten odotettiin.

Suolistosyöpien vuotuinen määrä kasvoi peräti 17 prosenttia suolistosyövän seulontaohjelman toisena vuonna verrattuna seulontaa edeltävään aikaan. Vuonna 2023 suolistosyöpiä todettiin seulonnassa 770 ja kaikkiaan 4 537.

”Syöpätapausten kasvu johtuu oireettomien syöpien löytymisestä, mihin seulonnassa myös pyritään. Jatkossa ilmaantuvuus kääntyy laskuun, sillä suolistoseulonnassa poistetaan myös syöpien esiasteita ja näin estetään syöpien kehittyminen – tämä vaikutus näkyy kuitenkin muutaman vuoden viipeellä.”

Nevalan mukaan uuden seulontaohjelman alkuvuodet ovat aina haastavia, sillä positiivisia testituloksia tulee paljon, oireettomia syöpiä löytyy enemmän ja jatkotutkimuksiin syntyy ruuhkaa. ”Suomessa nämä vaikeimmat vuodet ovat nyt takana. Seuraavina vuosina jatkotutkimusjonot lyhenevät ja muutaman vuoden päästä myös suolistosyöpäilmaantuvuus alkaa pudota.”