Nyt terveydenhoitomaksu vuodelta 2021 on 71,60 euroa. Maksu suoritetaan kahdessa erässä, joten yhdeltä lukukaudelta maksu on 35,80 euroa. Kevätkauden maksu pitää maksaa tammikuun loppuun mennessä.
”Opiskelijalle se voi olla iso raha. Valinnanvapaus tavallaan katoaa, koska se on pakko maksaa, vaikkei käyttäisi palveluja. Toisaalta esimerkiksi hammashoidossa omansa saa nopeasti takaisin”, huomauttaa Kutvonen.
Käyntimaksuja ei opiskelijoilla ole, eli esimerkiksi hammaslääkärikäynnit ovat ilmaisia.
Jos opiskelija jättää tulematta varatulle ajalle, YTHS perii siitä 40 euroa. Rahaa ei peritä, jos saapumatta jäämiselle on ollut hyväksyttävä syy.
”Palvelujen pariin tulee kerralla iso porukka ja tietysti mietityttää, ruuhkautuuko vaikka hammashoito. Kulunut koronavuosi on ollut myös opiskelijoille rankka. Voi olla, että mielenterveyspalveluille on myös tarvetta. Vuoden alussa voi tulla melkoinen alkurysäys”, Markus Kutvonen sanoo.
Muutos tuplaa YTHS:n asiakasmäärän noin 270 000 opiskelijaan. Yliopisto-opiskelijoiden ja amk-opiskelijoiden lisäksi joukkoon kuuluvat myös poliisiammattikorkeakoulun ja maanpuolustuskorkeakoulun opiskelijat.
Säätiö on palkannut lisää henkilökuntaa ja perustanut uusia toimipisteitä. YTHS:llä on palvelupiste 45 paikkakunnalla ympäri Suomea. Omia palvelupisteitä on kaikkiaan 23. Kaikista korkeakouluopiskelijoista 95 prosenttia on niiden piirissä. Loput 5 prosenttia saa lähivastaanottopalvelut yhteistyökumppanilta kuten esimerkiksi Mehiläiseltä tai Terveystalosta.
Vuoden vaihteessa voimaan tulevan uuden opiskeluterveydenhuoltolain mukaan Kela vastaa korkeakouluopiskelijoiden terveyspalveluiden järjestämisestä ja YTHS palveluiden tuottamisesta. Terveydenhuollon rahoittaa pääosin valtio, jonka osuus on 77 prosenttia. Loppu katetaan opiskelijoiden maksamalla terveydenhuoltomaksulla.
Katso lähin YTHS:n palvelupiste täältä.
Tarkasta, mikä kaikki opiskelijaterveydenhuoltoon kuuluu.